Provincie Utrecht

Persbericht
1000764000

Uw mening graag
Provincie Utrecht gaat de dialoog met de Utrechtse samenleving aan

Weet u een creatieve oplossing om de bereikbaarheid te verbeteren en tegelijkertijd de leefomgeving te verbeteren? Vindt u wonen in een Vinex-wijk aantrekkelijk? Moeten er extra groengebieden bij de steden Utrecht en Amersfoort komen? Deze vragen en nog vele anderen staan vermeld in de nota 'Op weg naar een nieuw streekplan', die vandaag door GS voorlopig is vastgesteld. Deze nota biedt een goede basis om samen met de Utrechtse samenleving van gedachten te wisselen over belangrijke ruimtelijke vraagstukken.

In de nota zijn 11 ruimtelijke thema's geformuleerd. Alle thema's hangen met elkaar samen. Thema 1, wat voor type provincie wil Utrecht zijn, vormt de basis voor de rest van de thema's. Het gaat om: water en infrastructuur als medesturende principes, vraagstukken met betrekking tot landelijk en stedelijk gebied, maar ook over woonmilieus. De resultaten uit deze zogenaamde dialoogfase vormen een belangrijke bouwsteen voor de ruimtelijke hoofdkeuzes die GS in het voorjaar van 2002 gaan maken. Vanaf november gaat de dialoogfase definitief van start.

Uitvoeringsgericht en interactief
Het huidige streekplan loopt tot en met 2004. Om goed in te kunnen spelen op de maatschappelijke veranderingen die zich voordoen, krijgt het nieuwe streekplan opnieuw een flexibel karakter. In maart 2001 is het Plan van aanpak door PS vastgesteld. Hierin staat aangegeven dat de provincie meer dan voorheen gaat staan voor de daadwerkelijke realisering van het beleid. Dit maakt het nodig een op uitvoering gericht streekplan te maken. Mede daarom wil de provincie het streekplan op interactieve wijze tot stand laten komen. De komende maanden (november 2001 tot en met februari 2002) wordt nauw samengewerkt met gemeenten en met maatschappelijke organisaties. Een dergelijke werkwijze draagt bij aan de kwaliteit van en aan het draagvlak voor het plan. Omdat het gaat om de directe leefomgeving van de inwoners van de provincie, zal de burger via advertenties in de huis-aan-huisbladen, rechtstreeks uitgenodigd worden om mee te denken over de totstandkoming van het nieuwe streekplan. Tevens is het mogelijk om via de provinciale website, www.provincie-utrecht.nl aan te melden voor het digitale publiekspanel. De inwoners van de provincie Utrecht kunnen op deze manier rechtstreeks hun mening geven.

www.provincie-utrecht.nl Het Plan van aanpak en het tijdpad staan op de provinciale website. De nota 'Op weg naar een nieuw streekplan' is in week 39 (24 t/m 28 september) van de site te downloaden. De streekplansite zal gaandeweg het traject een steeds prominentere rol krijgen in de communicatie met de Utrechtse samenleving.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Mariëtte Hilkemeijer, 030 - 258 2015 of per e-mail: Mariëtte.hilkemeijer@provincie-utrecht.nl .