Provincie Utrecht

Persbericht
1000764000

Provincie Utrecht besluit tot voorfinanciering van ruilverkaveling

De provincie Utrecht gaat de aankoop voorfinancieren van ruilgrond in het kader van de RAK Kromme Rijn. (RAK = Ruilverkaveling met Administratief Karakter) Het gaat om een bedrag van ruim 5,5 miljoen gulden. Het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft eerder besloten geen rijksmiddelen te geven voor bedrijfsvergroting en natuur in het Kromme-Rijngebied. Het ministerie rekent dit, anders dan in het verleden, niet meer tot haar taak. Gedeputeerde staten van de provincie hebben daarop toegezegd de voorfinanciering op zich te nemen.

Het geld is bestemd voor aankoop van grond door de Dienst Landelijk Gebied ter vergroting van bestaande agrarische bedrijven in het gebied. De steun aan uitvoering van de ruilaankopen past in het samenhangend plattelandsbeleid van de provincie. Dit beleid is erop gericht de agrarische sector als drager van het landelijk gebied te behouden en versterken op plaatsen die daartoe zijn aangemerkt.

Het bedrag dat aan DLG wordt voorgefinancierd, wordt jaarlijks vastgesteld op basis van de totale aankoopkosten van de ruilgrond die per 1 januari van dat jaar op voorraad is. Verrekening vindt plaats op basis van gerealiseerde verkopen in het voorgaande jaar. De landinrichtingscommissie van het Kromme- Rijn gebied stelt criteria vast voor bedrijfsvergroting voor alle betrokken ondernemers in het gebied.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Mariëtte Hilkemeijer, 030 - 258 2015 of per e-mail: Mariëtte.hilkemeijer@provincie-utrecht.nl .