Partij van de Arbeid

Den Haag, 19 september 2001

VRAGEN VAN HET LID BARTH (PvdA) AAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAPPEN

1. Bent u bekend met het bericht dat de Haarlemse Basisschool Willem van Oranje sinds deze week groep 8 heeft opgeheven en verspreid over andere basisscholen? Wat is uw reactie hier op? (*)

2. Is er sprake van intensief schooltoezicht door de Inspectie op de Willem van Oranjeschool? Zo ja, wat heeft dat aan concrete maatregelen opgeleverd? Zo nee, waarom niet? Overweegt u om te Inspectie te verzoeken over te gaan op intensief schooltoezicht?

3. Heeft in uw ogen het betrokken schoolbestuur alles gedaan om deze situatie te voorkomen? Zo nee, welke maatregelen had het schoolbestuur nog kunnen treffen?

4. Zijn de problemen op de Willem van Oranje-school illustratief voor het lerarentekort in de regio Haarlem? Hoe verklaart u dat in Almere problemen met gebrek aan leraren met ingang van dit schooljaar zijn opgelost, terwijl in Haarlem de situatie kennelijk zo ernstig is? Overweegt u voor de regio Haarlem extra maatregelen, vergelijkbaar met het aanvullend beleid zoals dat in Almere is uitgevoerd?

5. Hoe is in dit soort situaties de positie van ouders geregeld? Heeft de medezeggenschapsraad instemmingsrecht? Kunnen ouders in beroep tegen deze beslissing en zo ja, hoe? Kunnen ouders aanspraak maken op een schadevergoeding?

6. Hoe beoordeelt u de situatie op de basisscholen die leerlingen uit groep 8 van de Willem van Oranjeschool hebben opgenomen?

(*) Haarlems Dagblad, 18 september 2001