Senter

17 Sep 2001.

Indonesië-studies bieden waardevolle informatie voor Nederlandse investeerders

In het kader van het Programma Samenwerking Indonesië (PSI) heeft het Nederlands Economisch Instituut (NEI) twee studies uitgevoerd naar de sectoren Industrie en Transport/Watermanagement in Indonesië. Deze studies vormen de basis voor de invulling van het PSI in dit land voor de komende jaren.

De studies zijn waardevol als achtergrondinformatie voor bedrijven die plannen hebben voor investeringen in Indonesië. Zij zijn onder de titels `Study of the sector transport and water management in Indonesia´ en `The manufacturing sector in Indonesia. Prospects for co-operation with Dutch companies´ verkrijgbaar bij Senter Internationaal.

De sectorstudies geven allereerst een overzicht van recente ontwikkelingen in de sectoren Industrie en Transport/Watermanagement in Indonesië. Vervolgens gaan de studies in op de groeiperspectieven in beide sectoren en de meest veelbelovende subsectoren. Daarna volgen nog de mogelijkheden die Indonesië in deze sectoren biedt voor Nederlandse investeerders en samenwerking tussen beide landen. Het boekje `The manufacturing sector in Indonesia. Prospects for co-operation with Dutch companies´ besteedt bovendien speciaal aandacht aan energie- en milieuaspecten binnen Industrieprojecten.

Het PSI

Het PSI ondersteunt investeringsprojecten die een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van de Indonesische economie. Op 8 oktober opent Senter Internationaal de indieningsperiode voor het PSI op het gebied van landbouw, industrie/energie/milieu en

transport/infrastructuur, waarvoor NLG 4,5 miljoen (circa EUR 2,04 miljoen) beschikbaar is. De PSI-bijdrage bedraagt 66,7 procent van de totale projectkosten. Het PSI biedt Nederlandse ondernemers de kans om, samen met hun Indonesische partner, met beperkt risico ervaring op te doen op de Indonesische markt. Projecten duren ongeveer twee jaar en hebben een gemiddelde omvang van NLG 1,5 miljoen (circa EUR 0,68 miljoen). Zij moeten een bepaalde mate van technische assistentie bevatten en voorzien in de levering van hardware.