Korps: Groningen, plaats: Oude Pekela 19-09-2001 Vrijwillig DNA-onderzoek in moordzaak Jan de Wit Woensdag 19 september 2001

Ongeveer 50 mensen benaderd

De politie nodigt de komende dagen een 50-tal mensen uit, om vrijwillig DNA-materiaal af te staan ten behoeve van het rechercheonderzoek naar de dood van de 15-jarige Jan de Wit uit Oude Pekela. Van de mensen die worden uitgenodigd is bij het onderzoek vast komen te staan dat zij op de dag van het aantreffen van het lichaam van Jan de Wit of de dagen en weken daarvoor op de plaats zijn geweest waar De Wit op zaterdagmorgen 7 juli werd gevonden. De mensen die worden uitgenodigd zijn familieleden, vrienden en kennissen van het slachtoffer, maar ook politiemensen en andere onderzoekers die op de vindplaats van het lichaam van De Wit zijn geweest.

Het recherchebijstandsteam dat onderzoek doet naar de dood van Jan de Wit hoopt met het vrijwillig verkregen DNA-materiaal een aantal gevonden sporen te kunnen herleiden. Van de betrokken mensen wordt wangslijmvlies en een haarmonster afgenomen waarmee een DNA-profiel kan worden samengesteld. De verkregen gegevens worden vervolgens vergeleken met de aangetroffen sporen. Met de resultaten van die vergelijkingen kan vervolgens de belangrijkheid van gevonden sporen worden bepaald. Daarbij is het niet uitgesloten dat een aantal gevonden sporen als niet waardevol kunnen worden beschouwd en kunnen worden vernietigd. Na gebruik ten behoeve van het rechercheonderzoek worden de vrijwillig afgenomen DNA-monsters vernietigd.

Om de privacy van de betrokken personen te kunnen beschermen wordt niet bekend gemaakt waar en wanneer de DNA-testen worden gedaan. Daarnaast kan media-aandacht een negatieve invloed hebben op de bereidwilligheid van betrokkenen om vrijwillig aan het onderzoek mee te werken. Om de media toch kennis te kunnen laten nemen van de procedure en het doel van het DNA-onderzoek is er op woensdag 19 september om 11.00 uur in het politiebureau in Winschoten gelegenheid foto- en camerabeelden te maken van het afnemen van het DNA-materiaal. Tevens wordt daarbij een toelichting gegeven op het doel van dit DNA-onderzoek.

Jan de Wit werd op zaterdag 7 juli dood aangetroffen achter zijn ouderlijke woning aan de Erasmusstraat in Oude Pekela. Hij bleek door messteken om het leven te zijn gekomen. De vorige week uitgeloofde beloning van 25.000 gulden en de door de politie verspreide bewonersbrief alsmede de herhaalde berichtgeving in de media hebben nog geen reacties opgeleverd.

Inlichtingen: afdeling Communicatie, 0900 - 8844.