Kinderen hebben hart voor hun buurt
Zwerfvuilploegen actief in Arnhemse wijken

Dat de jeugd onverschillig is, wordt vaak gezegd. En dat de goede oude tijd nooit meer terugkomt. Dat laatste is ongetwijfeld waar maar dat ligt toch niet altijd aan de jeugd! In verschillende Arnhemse wijken geven kinderen juist het goede voorbeeld. Gewapend met papierknijpers maken ze wekelijks hun ronde. Ze verzamelen zo heel wat zwerfvuil in straten, bermen en speeltuintjes. Het is niet alleen heel praktisch voor vandaag de dag maar ook een vorm van werken aan de toekomst. Want goed omgaan met afval moet je leren.

"Ik ben de tweede moeder voor die kinderen. Ze komen bij mij hun knijpers ophalen en de vuilniszakken. Na afloop krijgen ze een glaasje ranja van me en we betalen ze een rijksdaalder. Maar ze doen het niet alleen voor het geld, we hebben ook een hoop lol samen. En als ze problemen hebben thuis of in de buurt dan komen ze ook bij me. Dan probeer ik ze te helpen. Het is hartstikke leuk werk!" Aan het woord is Grietje Keizer, één van de vrijwilligers die de zwerfvuilploegen begeleiden. Als bewoonster van Het Broek ziet ze direct het resultaat van de inspanningen. In schoolvakanties bijvoorbeeld, wanneer de ploegen niet werken, valt de vervuiling weer extra op.

Succes
Behalve in Het Broek, zijn er ook zwerfvuilploegen actief in het Arnhemse Statenkwartier en de Verschuerwijk. In totaal gaat het om zes ploegen waarvan er momenteel één stil ligt vanwege de sloop van een gedeelte van Het Broek. Het project is opgezet vanuit het wijkcentrum aan de Johan de Wittlaan en loopt nu drie jaar. Verschillende instanties dragen bij aan het succes van de ploegen. De schoonmakertjes worden betaald uit het budget van het wijkplatform. De gemeente (Stadsbeheer) levert het materiaal en met sponsorgeld is de juiste kleding gekocht (bodywarmers en handschoenen). Maar kern van het succes zijn natuurlijk de kinderen zelf. Een jaar lang komen ze elke week bij elkaar en lopen hun route.

Gemengde groepen
De kinderen die meedoen aan de zwerfvuilploegen zitten op de basisschool. Ze zijn tussen de 7 en 12 jaar oud. Het zijn gemengde groepen, iedereen kan meedoen. In de ploeg van Grietje Keizer zitten bijvoorbeeld veel Turkse kinderen. "Dat bevordert ook nog eens het onderling contact in de wijk. Veel Turkse ouders kennen mij nu ook en begroeten mij heel vriendschappelijk", aldus Grietje. Het kost haar geen moeite nieuwe kinderen te vinden voor de ploegen. "Met de ploeg van mij lopen altijd wel wat broertjes en zusjes mee die het prachtig vinden en ook mee willen doen. Nee, dat is geen enkel probleem. Ze komen zichzelf aanmelden."

Best doen
Lies Vonk is de opbouwwerkster die het schoonmaakwerk coördineert vanuit het wijkcentrum. Zij vertelt over de achtergronden ervan. "We hadden enkele jaren geleden een project ter verbetering van de woonomgeving en wilden iets doen met de kinderen in de buurt. De kinderen die meedoen, gaan zich verantwoordelijk voelen voor hun eigen buurt. Dat vinden wij heel belangrijk. Sommige volwassenen kunnen daar nog iets van leren! De deelnemertjes ontvangen een vergoeding maar er wordt van hen dan ook wel verwacht dat ze goed hun best doen", aldus Lies Vonk.
De kleine "afvalprikkers" dragen bij aan een positief gevoel in de wijk en geven goede hoop want, zoals het gezegde luidt: 'wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!'

Geld verdienen op www.peuleschil.nl Kijk op www.peuleschil.nl : dé website als je vandaag wilt beginnen met geld verdienen! Klik op 'webstrijd' en zoek de antwoorden bij elkaar. Wie weet word jij de gelukkige winnaar van 250 gulden. In ieder geval weet je na afloop hoe je door het scheiden van afval geld en milieu kunt sparen! Je kunt ook reageren op de stelling: "Ik vind dat er boetes moeten staan op het weggooien van afval op straat." We zijn benieuwd of je het hier mee eens bent. Laat van je horen!

Aan deze regionale afvalcampagne nemen de volgende gemeenten deel: Dodewaard, Overbetuwe, Renkum, Arnhem, Bemmel, Rozendaal, Rheden, Doesburg, Angerlo, Westervoort, Duiven, Zevenaar, Didam, Rijnwaarden.

Voor enthousiaste leerkrachten

De jeugd heeft de toekomst. Verschillende instellingen hebben daarom lesmateriaal ontwikkeld over afval en milieu speciaal bedoeld voor kinderen op de basisschool. Bij het Centrum voor Natuur- en Milieu Educatie zijn diverse lespakketten te bestellen. Bij de afdeling Arnhem is een lespakket te krijgen dat is ontwikkeld samen met de gemeente Arnhem. Dit pakket heet 'minder afval, meer apart'. U kunt dit bestellen via tel. 026 - 364 22 33.
De Stichting Nederland Schoon richt zich helemaal op het probleem van zwerfafval. Ook zij maakten een lespakket voor de basisschool, het is landelijk te gebruiken. Voor meer informatie belt u met uitgeverij Zorn tel. 071 - 51 49 141. Het lespakket is gratis, u betaalt alleen de verzendkosten.