KUNSTEN 92

Inhaalslag cultuur blijft uit

Persbericht Kunsten 92
Inhaalslag cultuur blijft uit

Reactie Kunsten 92 op rijksbegroting cultuur 2002:

Beloofde inhaalslag voor cultuur blijft uit
In de cultuurbegroting 2002 is niets terug te vinden van een meerjarig perspectief voor kunst, cultuur en cultuurbehoud. Brede steun was er het afgelopen jaar van de Tweede Kamer om, na een aantal magere jaren, de achterstanden in de sector kunst en cultuur weg te werken. Het verzoek van de Tweede Kamer aan Staatssecretaris Van der Ploeg, in september vorig jaar, om op korte termijn met voorstellen hiervoor te komen, heeft nog steeds niet tot concrete resultaten geleid. Er zijn in de begroting 2002 ook geen reserveringen gemaakt voor een eerste aanzet hiertoe.

Toegezegde extra gelden voor arbeidsvoorwaarden niet beschikbaar Evenals voor andere sectoren is voor cultuur een bedrag voor arbeidsvoorwaarden beschikbaar gesteld: 15,3 miljoen gulden. Onderzoek heeft uitgewezen dat veel meer geld nodig is, niet alleen om achterstanden weg te werken, maar ook om ervoor te zorgen dat instellingen niet nog verder achterop raken. Hierin is de sector gesteund door de Tweede Kamer, die de regering op 4 juli bij motie heeft verzocht extra middelen (22 miljoen) ter beschikking te stellen. Deze motie is niet uitgevoerd.
Ook op dit punt blijft een poging om de positie van alle gesubsidieerde kunstinstellingen en kunstenaars daadwerkelijk te versterken uit. Kunsten 92 verzoekt de Tweede Kamer met klem alsnog de beloofde extra middelen beschikbaar te stellen.

Kunsten 92 houdt politiek aan beloftes
Kunsten 92 is bijzonder verheugd dat kunst en cultuur door de politiek zo hoog op de agenda is gezet. Hiermee hebben zij het belang van kunst, cultuur en cultuurbehoud voor de samenleving onderstreept en erkend dat versterking van de sector dringend noodzakelijk is. Er is kamerbrede steun voor een substantiële verhoging van het budget en Kunsten 92 rekent erop dat hieraan ook gevolg zal worden gegeven.

Alleen ècht geld erbij lost problemen op
Het is ook zeer verheugend dat er in de Rijksbgroting 2002 voorstellen worden aangekondigd om een doorgroei naar 1% van de Rijksbegroting voor cultuur mogelijk te maken, maar Kunsten 92 wil er wel graag op wijzen dat het bereiken van dit percentage alleen maar soelaas biedt als daadwerkelijk extra geld aan de begroting wordt toegevoegd. Herschikkingen van budgetten en herformuleringen in de cultuurbegroting om het gat dat er nu nog is te dichten zullen de sector niet versterken. Kunsten 92 rekent op èchte maatregelen van de politiek en benadrukt dat die hard nodig zijn.

Kunsten 92 heeft altijd gepleit voor 1% van de Rijksbegroting voor kunst, cultuur en cultuurbehoud, waarbij de omroepen niet zijn inbegrepen. Dat betekent een bedrag van ongeveer 1 miljard extra.

Kunsten 92, Herengracht 62, 1015 BP Amsterdam.
voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Marianne Versteegh (020 - 4220322)

19 sep 01 13:39