European Commission

IP/01/1283

Brussels, 19 September 2001

Voorzitter Prodi en Premier Verhofstadt treden als gastheer op bij het tweede debat over "Brussel "hoofdstad" van Europa"

De voorzitter van de Europese Commissie en de Premier van België gaan als gastheer optreden voor de tweede en laatste brainstorming-zitting over de rol van Brussel in het kader van het bestaan van de Europese Unie op woensdag 19 september. Bij de eerste zitting in mei werd geconcludeerd dat de functie van Brussel, in tegenstelling tot een hoofdstad van een nationale staat, er niet in bestaat een enkele identiteit te weerspiegelen doch de diversiteit van Europa. Tijdens de tweede sessie zal worden onderzocht wat dit voor de stad op zichzelf betekent.

Dit initiatief sluit aan bij de Top van Nice, waarbij de rol van de stad Brussel werd beklemtoond in het kader van de Europese Unie, waarbij ervan werd uitgegaan dat de stad in de toekomst de plaats zal zijn waar de regelmatige vergaderingen van de Europese Raad zullen plaatsvinden. Daarbij ligt het in de bedoeling na te denken over de wijze waarop Brussel de soort uitwisselingen kan vergemakkelijken die het beste effect kunnen hebben op de rijke variëteit van invloeden die de stad via de lidstaten ondergaat.

Voorzitter Prodi heeft gezegd: "Ik wens dat Brussel een plaats is waar alle burgers van de Europese Unie zich thuis voelen. Deze stad moet een speciale rol spelen, en wij moeten erover nadenken hoe een en ander het unieke karakter en de unieke waarden van Europa kan weerspiegelen".

Deze sessie zal worden ingeleid door de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Daarbij zullen ook betrokken zijn de Belgische kunstenaar François Schuiten, de voormalige burgemeester van Barcelona Pasqual Maragall, de Franse socioloog Michel Crozier, de oprichter van de Swatch, Nicholas Hayek, de Directeur van het Guggenheim-museum in Bilbao, Juan Antonio Vidarte, alsook de Britse antropoloog Maryon McDonald.

De deelnemers zullen discussiëren over de behoeften van Brussel in het kader van zijn Europese rol, zowel op het gebied van imago als op dat van de impact op de plaatselijke bevolking. Hoewel het debat in het verleden geconcentreerd was op bijvoorbeeld materiële mogelijkheden voor Brussel om de nodige kantoorruimte te bieden, is het thans nodig andere aspecten te bekijken, inclusief de rol van de stad bij de uitbouw van een netwerk dat de in de stad aanwezige culturen verbindt, zodat de Brusselse gemeenschap meer gaat betekenen dan een optelling van de onderdelen ervan.

Het ligt in de bedoeling een verslag op te stellen waarin een benadering wordt uitgestippeld om Brussel klaar te maken voor zijn groeiende rol, en tevens concrete voorstellen in te dienen. Het eindverslag zal worden samengesteld door de groep van beleidsadviseurs, en zal de Belgische regering en het Gewest Brussel ter beschikking worden gesteld met het oog op hun toekomstige beraadslagingen.

Operationele nota

De vergadering van 19 september zal plaatsvinden van 15 u 15 tot 19 u 00 in het Brouwershuis, Grote Markt, te Brussel. De vergadering is niet voor het publiek toegankelijk. Voor journalisten bestaat de mogelijkheid vooraf vanaf 14 u 45 met de deelnemers te spreken.