Politie Amsterdam-Amstelland

Gestolen auto uitgebrand
19-9-2001. Op de Ms Oslofjordweg is dinsdagavond een Opel Kadett uitgebrand. Onderzoek wees uit dat de auto gestolen was in Purmerend. Het vermoeden bestaat dat de auto in brand is gestoken. Wapencontrole op school
19-9-2001. Dinsdag heeft de politie van wijkteam Waddenweg 166 leerlingen van drie scholen in het voorgezet onderwijs op wapenbezit gecontroleerd. De preventieve actie op basis van het zogenaamd 'scholenconvenant' vond plaats bij scholen in Amsterdam-Noord. Met name eerstejaars scholieren zijn gecontroleerd. Zij kregen ook uitleg over de regels voor wapen- en messenbezit. Een leerling had een klein mesje bij zich. Het is in beslag genomen door de schooldirectie. Straatrover aangehouden
19-9-2001. Dinsdagavond kort na elven heeft de politie een 18-jarige man aangehouden in verband met een straatroof. Hij wordt ervan verdacht op de Hoofdweg de mobiele telefoon te hebben willen roven van een 38-jarige Amsterdammer. Hij vroeg hoe laat het was, waarna het slachtoffer zijn telefoon trok en op het display naar de tijd keek. Hierop werd de Amsterdammer met een mes bedreigd en probeerde de verdachte de telefoon te bemachtigen. Toen dit niet lukte, ging hij er vandoor.

De gealarmeerde politie kwam er snel achter dat de verdachte waarschijnlijk op de tram was gestapt. Ze lieten de tram stoppen op het Surinameplein. Bij een zoekactie in het tramstel vonden ze de verdachte straatrover en arresteerden hem. Hij probeerde zijn slachtoffer nog een kopstoot te geven, maar dat werd door de agenten verijdeld. De man is ingesloten.
Trambrandje geblust
19-9-2001. Een trambestuurder van lijn 1 heeft dinsdagavond rond halftien in Osdorp een beginnend trambrandje geblust. De enige aanwezige passagier wees hem er op dat een van de stoelen in brand stond. De trambestuurder bluste het vuur met een brandblusser. De brandweer kwam ter plaatse om te bekijken of het vuur wel doeltreffend was geblust.

De brand ontstond door brandende krant. Dit gebeurde op de halte Hoekenes, waar een grote groep personen uitstapte. Nadat de tram was opgetrokken richting Dijkgraafplein, ontdekte de enig overgebleven passagier wat er aan de hand was en sloeg alarm.



Burgers pakken inbreker
19-9-2001. Twee Amsterdammers van 21 en 22 jaar hebben vanmorgen rond vijf uur op de Prinsengracht een inbreker aangehouden. De verdachte is een 38-jarige man. Hij werd door de passerende Amsterdammers betrapt toen hij door een stukgeslagen ruit met een kassalade onder de arm een espressobar aan de Vijzelstraat verliet. De mannen zetten de achtervolging in en grepen hem vast op de Prinsengracht. De verdachte smeet de kassalade op de grond en probeerde alsnog weg te komen. De twee Amsterdammers gaven hem daar niet de gelegenheid toe en leverden hem over aan de inmiddels gealarmeerde politie.



Vlam in pan
19-9-2001. Dinsdagmiddag rukten politie en brandweer uit voor een keukenbrand in een woning aan de Oudezijds Voorburgwal. Het vuur was snel geblust. Het bleek te gaan om een geval van vlam in de pan. De bewoner was in slaap gevallen terwijl de pan heter en heter werd. De 41-jarige man liep lichte verwondingen op en is in een ziekenhuis behandeld.



Zakkenrolsters aangehouden
19-9-2001. Politiepersoneel van het zakkenrollersteam heeft dinsdagmiddag twee vrouwen aangehouden die de mobiele telefoon rolden van een 26-jarige vrouw die aan het winkelen was in de Kalverstraat. Het duo werd op heterdaad betrapt. Het gaat om twee vrouwen van 18 en 23 jaar. Beiden komen uit Bulgarije en hebben geen vaste woon- of verblijfplaats. De agenten van het zakkenrollersteam hield de twee al een tijdje in de gaten. Het vermoeden dat ze een slachtoffer zochten, bleek gegrond. De verdachten zijn in verzekering gesteld.



Autokraker Ceintuurbaan
19-9-2001. Vanmorgen rond zes uur is op aanwijzing van getuigen een 37-jarige autokraker gearresteerd. De verdachte sloeg toe op de Ceintuurbaan. Hij sloeg de ruit van een geparkeerde auto in en ging er vandoor met de autoradio. Kort daarna kon hij worden aangehouden. De verdachte is ingesloten.



Vreemde winkeldieven
19-9-2001. Dinsdagavond heeft de politie twee winkeldieven aangehouden die hun slag sloegen bij de minisuper van een benzinestation. Hun bijzondere gedrag werd hen fataal. De ene man had twee ontvreemde speelgoedberen onder zn armen en gooide allerlei artikelen van de schappen. Zijn maat had zoveel spullen in zijn mouwen gepropt dat hij er een behoorlijke boodschappentas mee had kunnen vullen. Zijn buit bestond uit negen slaatjes, vijf pakken sprits, een set gereedschap, drie pakjes drinken, acht broodjes en een blootblad. De verdachten, 24 en 28 jaar oud, zijn ingesloten.



Meisjes roven mobieltje
19-9-2001. Dinsdagmiddag zijn in Buitenveldert twee 15-jarige meisjes aangehouden in verband met diefstal van een mobiele telefoon. Het slachtoffer was een 14-jarige scholiere. Ze stond met twee medeleerlingen in de buurt van haar school toen de verdachten langskwamen en haar telefoon hardhandig uit haar hand trokken. De scholieren gingen achter het duo aan, maar konden ze niet meer inhalen. De politie traceerde de verdachten en ging tot arrestatie over. De gestolen telefoon is in beslag genomen. De verdachten zijn in verzekering gesteld.

Gestolen brommer
19-9-2001. Tijdens een routinecontrole ontdekten agenten dinsdagmiddag in de Pontanusstraat dat een 17-jarige jongen op een gestolen brommer reed. Het contactslot was geforceerd. Dat gold ook voor het slot op de buddyzit. De verdachte is ingesloten en in verzekering gesteld.



Hoteldief aangehouden
19-9-2001. Dinsdagochtend is een 41-jarige man aangehouden die betrokken was bij de diefstal van de tas van een Japanse toerist. Samen met een andere man sloeg hij toe bij een hotel op het Julianaplein. Dankzij het optreden van hotelpersoneel kreeg het slachtoffer zijn tas terug; het personeel achtervolgde de daders, die daarop de tas weggooiden. Op aanwijzing van het personeel traceerde de gealarmeerde politie een van de verdachten. Het gaat om een Zuid-Amerikaan die hier geen vaste woon- of verblijfplaats heeft. Hij is in verzekering gesteld.
Verkeerde rijrichting
19-9-2001. Bij de Verlengde Stellingweg heeft de politie dinsdag 20 bonnen uitgedeeld aan automobilisten die de verkeerde kant opreden. Ze verlieten de A10 en negeerden de rijrichting die wordt aangegeven door de pijlen op het wegdek.
Zware brandschade café
19-9-2001. Kortsluiting in de meterkast is de vermoedelijke oorzaak van een brand in een café aan Wisseloord. De brand brak vannacht rond kwart over twee uit kort nadat het personeel na de eindschoonmaak was vertrokken. Het vuur greep snel om zich heen. De brandweer bluste de zaak. Het café liep aanzienlijke schade op, met name aan het interieur. Niemand raakte gewond.