Gemeente Groningen

19
SEP
15.11

Persbericht

Stadjers praten mee over Actie Schoon, Heel, Veilig 19-09-2001

Ruim honderd mensen hebben gehoor gegeven aan de uitnodiging van wethouder René Paas om mee te praten over de besteding van de extra 10 miljoen gulden, die is uitgetrokken voor het verbeteren van de leefbaarheid in 150 straten buiten de diepenring. Op de inloopmarkt, die afgelopen dinsdagavond plaatsvond in het Freia-gebouw aan de Radesingel, kwamen met name vertegenwoordigers van wijkraden, buurtcomités en belangenverenigingen af. De avond leverde interessante suggesties op voor de actie, die nu door de gemeente bekeken zullen worden.

Suggesties
De bezoekers aan de inloopmarkt toonden zich zeer betrokken bij de wijze waarop de Actie Schoon, Heel, Veilig door de gemeente zal worden vormgegeven en maakten gebruik van de mogelijkheid om suggesties voor verbetering aan te dragen. Suggesties waren er met name over de reikwijdte van de actie, zoals het betrekken van diverse woningcorporaties bij het project. Dit zou ertoe moeten leiden dat niet alleen de aangewezen straten, maar ook bijvoorbeeld brandgangen die door de corporaties worden beheerd, bij de actie worden betrokken. Ook waren er ideeën over de communicatie met de buurt, zoals het plaatsen van de uitvoeringsplanning op internet.

Van een 7,3 naar een 8,3
De avond startte met een uiteenzetting van wethouder Paas over het doel en de inhoud van de actie. Hij legde uit dat de actie bedoeld is voor het verbeteren van de leefbaarheid. Daarbij gaat het om het schoner maken van de straten, maar ook om het verbeteren van de bestrating en om het toegankelijker maken van straten. Beheer en onderhoud scoort volgens de wethouder in de laatste peiling een 7,3. Het streven is om, mede door de Actie Schoon, Heel, Veilig, naar een 8,3 te gaan. Na de inleiding kregen bezoekers de gelegenheid voor het stellen van algemene vragen aan de wethouder. Vragen van specifiekere aard konden vervolgens worden gesteld aan de vertegenwoordigers van wijkbeheer en stadsdeelcoördinatie die de stands in de hal van het Freia-gebouw bemanden. De standbemanning kreeg vragen van uiteenlopende aard. Veel bezoekers wilden weten of en hoe hun straat werd aangepakt, maar ook de termijn waarop de werkzaamheden zouden worden uitgevoerd leverde veel vragen op. Tal van bezoekers maakten gebruik van de mogelijkheid om hun opmerkingen en suggesties op het speciale antwoordformulier in te vullen.

Toezeggingen
Wethouder Paas sloot af met een samenvatting van de belangrijkste bevindingen van de avond. Veel mensen hadden suggesties gedaan voor de aanpak van hun eigen straat of straten in hun buurt. Paas zegde toe dat alle opmerkingen en suggesties bekeken zullen worden, waarna contact zal worden opgenomen met de betrokkenen. Verder sprak hij zijn tevredenheid uit over de voorselectie die door de gemeente was gedaan ten aanzien van de straten die tijdens de actie zullen worden aangepakt. Veel straten zijn blijkens de reacties van het publiek goed gekozen. De wethouder beloofde ook de verzoeken van een aantal wijken om een buurtschouw te zullen honoreren, waarna hij de aanwezigen bedankte voor hun inbreng.