Gemeente Groningen

19
SEP
14.18

Wonen en Leven

Kinderopvang in de 21e eeuw

Veranderingen in de kinderopvang

Er zijn de laatste jaren flink veel kinderopvangvoorzieningen bijgekomen en dit zal zich de komende jaren waarschijnlijk doorzetten. Als het aan de landelijke overheid ligt krijgen we met ingang van 2003 een vorm van vraagfinanciering. Hierbij krijgt ieder kind als het ware een 'rugzakje' met geld waaruit de opvang kan worden betaald. De verantwoordelijkheid komt in de eerste plaats bij de ouders liggen. De rol van de gemeente wordt dan ook anders, meer regisserend.

Toch is het niet de bedoeling van de gemeente Groningen om als een tandenloze tijger de ontwikkelingen aan te zien. Op het terrein van de kinderopvang blijven we onze ambities koesteren. Deze ambities staan in een discussienotitie die u hier kunt downloaden.

Meepraten?

Dat kan op het discussieforum Kinderopvang. Aan de hand van drie stellingen willen we u vragen na te denken over kinderopvang in de 21e eeuw.

Stelling 1: Ouders zijn meer gebaat bij een goede klachtenregeling en een openbare kwaliteitsvergelijking van kindercentra dan bij een ouderraad.
Openbaarheid en betrokkenheid van 'objectieve derden' zijn veel effectiever dan interne medezeggenschapsraden.

Stelling 2: De scheidslijnen tussen de opvangsoorten moeten verdwijnen.
De scheidingen tussen dagopvang, peuterspeelzaalwerk etc. zijn kunstmatig en niet meer van deze tijd. De opvang moet op de behoefte van ouders en kind aansluiten, daarbij past geen strikte scheiding tussen opvangsoorten.

Stelling 3: Kinderopvang is vooral een zaak van vraag en aanbod. De taak van de gemeente op het gebied van kinderopvang moet beperkt blijven tot kwaliteitscontrole. Meer marktwerking in de kinderopvang leidt tot efficiënter gebruik en lagere prijzen van de kinderopvang. En aangezien er wachtlijsten zijn wordt dit probleem het beste door de markt opgelost. Het oplossen van de wachtlijsten heeft de hoogste prioriteit!

Ga naar het forum

Nog meer meningen

Het discussieforum is niet de enige manier waarop de gemeente de meningen over kinderopvang peilt. Er zijn rondetafelgesprekken gevoerd met ouders en deskundigen. Daarnaast houden we een enquête onder ouders. Verder is er op 10 oktober een conferentie over kinderopvang waarvoor we ouders, medewerkers van kinderopvangcentra, kinderopvangdeskundigen en politici hebben uitgenodigd.

Wat we doen met al die meningen

Nadat we alle meningen en reacties hebben verzameld, gebruiken we ze als achtergrondinformatie voor een nieuwe beleidsnota kinderopvang en peuterspeelzaalwerk. Het is de bedoeling dat deze aan het eind van het jaar door de gemeenteraad wordt vastgesteld. In deze nota komt dan te staan hoe de gemeente Groningen de kinderopvang in de komende jaren gaat vormgeven.

terug