Gemeente Leek




Persinfo gemeente Leek, 19 september 2001

afdeling Bestuurszaken & Voorlichting
tel. 0594 - 551569
fax. 0594 - 517512
e-mail info@leek.nl

Prominenten Leek reduceren op eenvoudige wijze hun CO2 uitstoot

In Leek hebben 5 prominenten en 5 vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties in 8 maanden tijd 35% gas bespaard zonder verlies van comfort. Met deze en andere besparingen hebben zij de uitstoot van het broeikasgas CO2 door hun huishouding met 2215 kilo op jaarbasis teruggebracht. Vergeleken met een gemiddeld Nederlands huishouden gebruiken zij 5% minder gas en produceren zij bijna 80% minder afval! Alle besparingen opgeteld scheelt dat bovendien per jaar 1125 gulden in de portemonnee.

De sleutel van deze besparing zit in het EcoTeamprogramma, waaraan de prominenten en de vertegen woordigers van de maatschappelijke organisaties hebben deelgenomen. Met behulp van het EcoTeam programma hebben de deelnemers hun water- en energieverbruik verminderd, hun afvalstroom beperkt en hun autokilometers teruggedrongen. De deelnemers werden ondersteund door de gemeente Leek, nutsbedrijven en het EcoTeam Centrum uit Groningen. Tot nu toe zijn er in Nederland meer dan 1500 EcoTeams met meer dan 10.000 huishoudens van start gegaan.
Het succes van de EcoTeams, waarin onder andere de oud-wethouder Paul Dix en oud-directeur Jan Kikkert van Wold en Waard hebben deelgenomen, is de aanleiding om een grote campagne Wester kwartier woont Duurzaam te starten in november. Deze campagne wordt georganiseerd door de gemeenten Leek, Marum, Grootegast, woningcorporatie Wold en Waard en het EcoTeam Centrum Groningen.
Achter de schermen wordt nog hard gewerkt aan de voorbereidingen van de campagne. Details daarover worden over enkele weken gepubliceerd. In ieder geval kunnen mensen uit het Westerkwartier deelnemen aan `Duurzaam Thuis', een variant op het EcoTeam Programma waarmee zij thuis ook afval, energie, water en geld kunnen besparen.

Tijdens de Autovrije Zaterdag op 22 september aanstaande kan iedereen die nu al meer wil weten over het EcoTeam- of Duurzaam Thuis programma en de campagne Westerkwartier woont Duurzaam terecht bij de stand voor de Liekeblom.