Gemeente Ede

Start van Gelderland-toer hartverwarmend:

Kroonprins en Máxima
maken kennis met Ede

Kroonprins Willem-Alexander en zijn verloofde mevrouw Máxima Zorreguieta beleefden op 19 september 2001 een enthousiaste verwelkoming in de gemeente Ede. Het prinselijk paar startte die woensdagmiddag om half een in De Klomp hun kennismakingsbezoek aan de provincie Gelderland. Meer dan duizend belangstellenden zorgden bij de provincie- en gemeentegrens voor een hartverwarmende ontvangst.

Oranje en rood-wit-blauw
Het parkeerterreintje aan de Klompersteeg in De Klomp was omzoomd door jong en oud, veelal uitgedost met oranje of rood-wit-blauwe attributen. Daarvoor zorgden onder meer het Oranjecomité, de Julianaschool en de Calvijnschool uit Ederveen. Ook waren er veel belangstellenden van andere plaatsen in de gemeente en vanuit de omgeving.
Na aankomst van de Prins van Oranje en verloofde Máxima werden zij officieel welkom geheten door burgemeester mr. W. Blanken van de gemeente Ede en de Commissaris van de Koningin (CdK) in Gelderland J. Kamminga. De 9-jarige Joanne Beijer uit Ederveen bood Maxima bloemen aan en Willem-Alexander een zelfgemaakte kaart. Ook het publiek liet blijken het bezoek van het paar bijzonder op prijs te stellen. Het leidde spontaan tot enkele minuten handenschudden door de prins en Máxima met bezoekers aan weerszijden van het parkeerterrein. De postduivenvereniging De Voorbode uit Ede liet als verwelkoming vanaf het parkeerterrein 130 duiven het luchtruim kiezen.

Ginkelse Heide
De gemeente had gezorgd voor plaatsing van de Ede-vlag, de provincievlag en de VVV-banieren "Welkom in Ede" rondom het aankomstterrein in De Klomp. De koninklijke bus voerde het gezelschap daarna over een afstand van ruim 17 kilometer via de N224 dwars door de gemeente Ede. De route leidde onder meer naar Arnhem en Zevenaar. Onderweg stonden op nog meer plaatsen binnen de gemeentegrenzen de Ede-vlag en "welkom in Ede"-banieren.
De informatie van de CdK voor het paar in de bus ging over de herstructurering van de Gelderse Vallei, de ontwikkelingen op de Veluwe en het belang van de Ginkelse Heide als landingsterrein voor de Slag om Arnhem. Ook tijdens de ontvangst in Kleyn Hartensteyn in Oosterbeek aan het einde van de kennismakingsdag toonde Máxima bijzondere interesse voor de Airborne-geschiedenis.

Koningin Beatrix
Ede kreeg ook afgelopen zaterdag koninklijk bezoek. Hare Majesteit Koningin Beatrix bezocht op 22 september in De Reehorst het jubileumsymposium van de Nederlandse Vereniging van Weer- en Sterrenkunde NVWS. Ook hier waren burgemeester mr. W. Blanken van Ede en de Gelderse Commissaris der Koningin J. Kamminga voor de verwelkoming en begeleiding aanwezig. Na aankomst bij het congresgebouw aan de Bennekomseweg bood de 6-jarige Annemiek Veldsink uit Ede bloemen aan. De Koningin werd door de vele belangstellenden op enthousiaste wijze verwelkomd. Zij bleef ongeveer anderhalf uur lang bij het symposium. Dit bezoek stond overigens geheel los van de kennismakingstoer door Gelderland van zoon Willem-Alexander en zijn verloofde Máxima.

---

Ede, 26 september 2001