Gemeente Enkhuizen

AANTEKENINGEN VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE COMMISSIE ALGEMEEN BESTUURLIJKE EN ORGANISATIE ZAKEN VAN ENKHUIZEN D.D. 19 SEPTEMBER 2001 Aanwezig:

voorzitter:
secretaris: leden:

De heer drs S.P.M. de Vreeze
De heer G. van Dijk
De heer drs J.S. Tesselaar (E.B.)
De heer J. Hekkert (VVD)
De heer D. van Pijkeren (RPF/SGP)
De heer J. Lok (VL/GL)
De heer K. Koeman (PvdA)

Mevrouw J. Leek-de Boer (CDA)

De heer J. van Keulen (tot 20.50u.) (D66)
De heer J. Verjaal (vanaf 20.50 u.) (D66)

Verder aanwezig:

De heer E. Fijma (AJZ)

Inspreker(s):
Mevrouw P. Bierhaalder

AGENDA

NR.

ONDERWERP

Spreekrecht

Mevrouw P. Bierhaalder, n.a.v. punt 6 (Veilig Uitgaan);
1. T.a.v. opstelplaatsen taxi's: alternatief het Verlaat
2. Verzoekt om verruiming van de sluitingstijden; noemt als voordeel dat het publiek dan niet ineens allemaal op straat staat
3. Ziet graag de bewoners van de Noorder Havendijk uitgenodigd bij de toelichting inzake de sluitingstijden

4. Verzoekt met klem om een besluit over Veilig Uitgaan, naast de hun bij de discussie hierover te betrekken.

5. Is van mening dat de horecaondernemers te lang aan het lijntje zijn/worden gehouden en dat er (nog steeds) sprake is van onduidelijkheid.


1.


Opening

De voorzitter stelt de gemeentelijke herindeling aan de orde i.v.m. verschenen berichten in de krant. Ook de kraakactie (van Breedstraat 56) zal nader worden toegelicht.

Gemeentelijke herindeling
:


a. Voorzitter benadrukt de rol van de vrije, onafhankelijke pers
b. Voorzitter spreekt de hoop uit dat de pers de kritiek, vanavond in hun richting geuit, `sportief' opvat en er hun voordeel mee doet
c. Voorzitter benadrukt dat het debat over de herindeling in de komende raadsvergadering zal plaatsvinden

d. Voorzitter betreurt dat niet alle raadsleden de verklaring, door het college uitgegeven, hebben ontvangen en zegt toe dit alsnog te zullen verzorgen (dit naar aanleiding van de toezegging dat inzake de herindeling ieder raadslid alle relevante stukken toegezonden zou krijgen).

De heer Van Keulen
vraagt zich hardop af hoe het rapport, dat door Twijnstra & Gudde is opgesteld, zal worden gecommuniceerd naar de buurgemeenten.

Kraakactie
:

De heer Fijma
(AJZ) licht de door de gemeente genomen actie toe. De krakers hebben (nog) niet voldaan aan de eis het pand Breedstraat 56 te verlaten/ontruimen. Dit had voor vandaag 16.00 uur een feit moeten zijn. De juridische procedure is inmiddels in gang gezet.

De heer Van Pijkeren
vraagt in het kader van jongerenhuisvesting in hoeverre plannen in dezen gereed c.q. in voorbereiding zijn. Voorzitter geeft aan dat dit in een andere commissie thuis hoort.
De heer Tesselaar stelt aan de orde of het (in het verleden als vast punt geage ndeerd) item Brandweer/Politie/enz. (weer) op de agenda komt. Voorzitter meldt dat dit bij de rondvraag aan de orde gesteld moet worden. Dit is zo afgesproken door de secretarissen van de vier commissies.


2
Verslag van de vorige vergadering
De heer J. Hekkert: verzoekt om in het vervolg bij het verslag de actiepuntenli jst mee te zenden. Opm.: de actiepuntenlijst zat wél in de map ABOZ in de leesk amer.


3
.
Ingekomen stukken en mededelingen
Brief ministerie Binnenlands Zaken inzake meldkamers De heer Verjaal: vindt colocaties niet geslaagd gezien de ervaringen hiermee in Noord-Holland. De heer Tesselaar onderschrijft dit.
4.
Wijziging Algemene Plaatselijke Verordening De heer Fijma
(AJZ) licht het e.e.a. toe. De heer Lok stelt aantal vragen/plaatst kanttekeningen, die de heer Fijma ter harte neemt. De heer Tesselaar
verzoekt de regels simpel(er) te maken/houden en vraagt uitdrukkelijk om handhaving van de gestelde regels. APV kan door naar de Raad

5.
Veilig Uitgaan
De beleidsnotitie Veilig Uitgaan ligt er inmiddels, hoewel iets later dan gehoo pt
Er ligt een probleem voor wat betreft de sluitsteen met de buurtbewoners (hierm ee is nog geen overleg geweest)
Er zijn zaken (bijv. de vergunningverlening) die nader moeten worden uitgewerkt (o.a. door het vertrek van de heer Leijen)
Verder moeten er nog gesprekken worden gevoerd met het Openbaar Ministerie en p olitie. De politie staat achter het beleid de sluitingstijden vrij(er) te laten (wel naar buiten, niet naar binnen vanaf een bepaald tijdstip) Voorzitter vraagt de commissieleden zich uit te spreken of zij de notitie onder schrijven.
VVD: onderschrijft de notitie
CDA: idem, uitstel voor het goed te laten verlopen van het proces, neemt ze voo r lief
RPF/SGP: onderschrijft de notitie, maar spreekt haar zorg uit m.b.t. de rol van het O.M. Belangrijk is een goed overleg met de buurtbewoners. Hebben wel moeit e met het sluitingsuur op de zondag.
VL/GL: is te spreken over de gekozen opzet maar is van mening dat de notitie mi nstens dit jaar gerealiseerd zal moeten zijn
PvdA: vindt de vertraging geen vreselijk ramp, zorgvuldigheid staat immers voor op
D66: onderschrijft de notitie
EB: staat achter de notitie en is van mening dat er eigenlijk in geheel Westfri esland sprake zou moeten zijn van één (uitgaans)beleid. Voorzitter zegt toe de notitie Veilig Uitgaan ter bespreking van de actuele sit uatie iedere maand op de agenda te zetten. Hij maakt zich verder hard voor een Verkeersmaatregel op de Kaasmarkt
goede en adequate verlichting aldaar en
herinrichting van stoepen, parkeerplaatsen e.d.
De heer Koeman: het experiment voor het komende (kermis)weekend is afgekondigd zonder de bewoners in kennis te stellen. Hij is van mening dat dit niet goed is en verzoekt om een brief in de richting van de bewoners. De heer Tesselaar: vindt een eventuele herinrichting het een goed idee en doet de suggestie van cameratoezicht.
Mevrouw Leek-de Boer: is het eens met het idee van de burgemeester (herinrichti ng).
De heer J. Hekkert: ziet graag nog dit jaar de uitvoering van de notitie. De heer J. Lok: wil v.w.b. het experiment het komende weekend dat de bewoners h iervan op de hoogte worden gebracht. Vindt de herinrichting een uitstekende ged achte, maar wel graag in overleg met de ondernemers. Is overigens van mening da t er niet alleen sprake moet zijn van verfraaiing van de openbare buitenruimte, maar een enkele horecaondernemer zou zijn/haar zaak ook wel eens onder de loup e mogen nemen.

6.
Drank- en Horecaverordening Enkhuizen 2001
Wordt aangehouden.

7.
Straatnaamgeving aan het Kwakerspad
Kan door naar de Raad

8.
Rondvraag
De heer Tesselaar: Heeft het vertrek van een aantal brandweerlieden gevolgen vo or de bezetting van de brandweerwagens?
De heer Van Pijkeren: Bij de gesloten trapopgang van Herfstzon zijn jongeren be hoorlijk lastig; dit dreigt uit de hand te lopen. Voorzitter speelt dit door na ar de politie en jongerenwerker en neemt kontakt op met Herfstzon. Mevrouw Leek-de Boer: Stelt m.b.t. het kopieerapparaat in de leeskamer voor een periode van inventarisatie te nemen om zodoende inzicht te krijgen in het exac te kopieergebruik, waarna vervolgens het aan de raads- en commissieleden toe te wijzen quotum kan worden vastgesteld.
De heer Verjaal: Heeft de indruk dat de postafhandeling nog niet naar behoren w erkt. Voorzitter geeft aan dat binnenkort een nieuw registratiesysteem in gebru ik zal worden genomen. Er zal kritisch naar gekeken worden.
9.
Sluiting
om 22.30 uur
Volgende vergadering: 18 oktober 2001.
G. van Dijk, secretaris