PERSBERICHT SP-fractie Provinciale Staten Utrecht

Utrecht, 19 september 2001.

SP: bouwhuizen kasteel Heemstede worden bouwpaleizen

De twee bouwhuizen die projectontwikkelaar WCN mag realiseren op het terrein van kasteel Heemstede in de gemeente Houten, verdienen eerder het predicaat "bouwpaleizen". Dat is de conclusie die de SP-fractie in Provinciale Staten Utrecht trekt uit de antwoorden van GS op schriftelijke vragen. De twee woningen blijken volgens opgave van de provincie een vloeroppervlak te krijgen van 1595 m2 (ca.4800 m3 inhoud) per stuk. Ter vergelijking: nieuwbouwwoningen in de koopsector hadden in 1999 gemiddeld een inhoud van 511 m3, voor huurwoningen was dit 352 m3. De bouwhuizen krijgen dus het volume van ca. 9 koop- of ca. 14 huurwoningen. Ook blijkt uit de antwoorden dat het oppervlak van de woningen bijna vier keer zo groot wordt als de oorspronkelijke bouwhuizen. SP-fractievoorzitter Jansen is door de antwoorden van GS gesterkt in zijn vermoeden dat WCN bij de vergunningverlening een bijzondere behandeling gehad heeft. Bij andere bouwaanvragen in het buitengebied, bijvoorbeeld van boeren die een tweede woning willen bouwen op hun erf, hanteert de provincie strenge regels. Ook vindt hij het opmerkelijk dat de bouw van woningen die vier keer zo groot zijn als de oorspronkelijke bouwhuizen als "reconstructie" wordt aangemerkt, wat immers betekent: herbouw naar de oorspronkelijke toestand. De SP heeft inmiddels nieuwe schriftelijke vragen gesteld over de kwestie.

De fractie wil helderheid over de criteria op basis waarvan de provincie vaststelt of er bij de herbouw van een monument sprake is van een reconstructie. Het lijkt erop dat dit een zeer rekbare term is die vooral gebruikt wordt om de bouw mogelijk te maken op plaatsen waar dit anders niet mag. Uit de antwoorden van GS blijkt ook dat na de afgifte van de verklaring van geen bezwaar op 6 september 1999 het bouwplan nog gewijzigd is. De SP wil weten of het oorspronkelijk ontwerp naderhand (sterk) vergroot is en zo ja, waarom GS dit hebben toegestaan. Tenslotte vraagt de fractie of de toestemming voor de bouw van deze twee mega-huizen in het buitengebied niet strijdig is met het gelijkheidsbeginsel. In andere gevallen is de provincie immers veel strenger. Zo hebben Provinciale Staten onlangs nog bij het vaststellen van de "rood-voor-rood-regeling" in het kader van de sanering van de varkenssector bepaald dat bij de sloop van varkensstallen per locatie hoogstens drie villa's van maximaal 1500 m3 inhoud teruggebouwd mogen worden.

In hun beantwoording verwijten GS de SP-fractie overigens onzorgvuldig handelen, omdat zij -naar aanleiding van een artikel in het Utrechts Nieuwsblad- ook gevraagd had of het klopt dat een van de woningen bestemd is voor ex-burgemeester De Jonge van Houten (nu commercieel directeur van WCN) of zijn zoon. De SP had volgens GS dit gerucht eerst onderhands moeten natrekken. Jansen wijst erop dat WCN zelf, op een vraag van het UN, geweigerd heeft om het gerucht te bevestigen of ontkennen. De projectontwikkelaar had dus zelf eenvoudig helderheid kunnen verschaffen. Hij blijft ook van mening dat er alle reden is om -gezien het bestuurlijk verleden van De Jonge in Houten- de activiteiten van WCN in de deze gemeente kritisch te volgen.

Inlichtingen:

Paulus Jansen, tel.(030) 2884152, (06) 51844755