ABN AMRO

Amsterdam, 19 september 2001

Verklaring van de voorzitter van ABN AMRO over tragedie in VS

De even dramatische als onvoorstelbare tragedie die zich heeft voltrokken in New York en Washington en in de omgeving van Pittsburgh heeft ons allen diep geschokt. Wij zijn onder de indruk van de daadkrachtige en moedige manier waarop zowel de bevolking als de autoriteiten in de Verenigde Staten omgaan met de gevolgen van de afschrikwekkende gebeurtenissen van dinsdag 11 september. Een dag die wij ons zullen herinneren als één van de donkerste dagen uit de recente wereldgeschiedenis.

Van onze collega's in de Verenigde Staten hebben wij inmiddels begrepen dat er onder ons personeel in New York geen slachtoffers zijn gevallen. Een klein aantal medewerkers heeft wel lichte verwondingen opgelopen, waarvoor ze inmiddels behandeld zijn. Ondanks deze geruststellende berichten realiseren wij ons dat veel collega's en cliënten door het verlies van familie en vrienden persoonlijk zijn getroffen. Onze gedachten gaan naar hen uit. Namens de hele ABN AMRO gemeenschap willen wij uitdrukking geven aan onze diepste gevoelens van medeleven en solidariteit. Wij wensen onze Amerikaanse collega's en cliënten alle sterkte toe bij hun pogingen het dagelijkse leven weer op te pakken.

Het is in het belang van alle betrokkenen om zo snel mogelijk de werkzaamheden te hervatten. De meeste direct getroffen financiële instellingen zijn erin geslaagd om hun back-up faciliteiten en procedures snel operationeel te maken. Dankzij de maatregelen van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank is de acute liquiditeitsdruk weggenomen. ABN AMRO heeft in haar rol als wereldwijde financiële instelling de pogingen van de internationale gemeenschap om de markten te herstellen en de stabiliteit van het internationale financiële stelsel te handhaven, krachtig ondersteund.

De kantoren en infrastructuur van ABN AMRO in Manhattan hebben geen schade opgelopen. De directe gevolgen van de tragische gebeurtenissen voor ons Amerikaans bedrijf zijn te verwaarlozen. Het beheer van onze handelsportefeuilles hebben wij dan ook met succes kunnen voortzetten. Wij bewaken onze beleggings- en kredietportefeuilles nauwgezet en voeren stress-tests uit.

De wereldeconomie en de internationale financiële markten zullen naar verwachting negatief worden beïnvloed. Op korte termijn zullen het afgenomen vertrouwen van de consument en onzekerheid de markt domineren. Hierdoor zullen de negatieve effecten van de toch al geringe activiteit op de financiële markten worden versterkt. Welke invloed deze ontwikkelingen hebben op de resultaten van de bank is moeilijk in te schatten. Fundamenteel zijn de westerse economieën echter nog steeds gezond, terwijl naar verwachting de lagere rente en belastingen de Amerikaanse economie en financiële markten een impuls zullen geven.

Rijkman Groenink

ABN AMRO Bank N.V.
Afdeling Persvoorlichting (HQ1190)
Gustav Mahlerlaan 10
1082 PP Amsterdam
Tel. 020 628 89 00
Fax. 020 629 54 86