Gemeente De Lier


Actuele Berichten
Laat van u horen op 19 september 2001!
Ongetwijfeld zult u gehoord hebben van de volksraadpleging op 19 september. Alle Westlandse gemeenten leggen deze dag een aantal vragen voor aan de bevolking. De vragen hebben betrekking op de bestuurlijke toekomst van het Westland. Het gaat dus ook om de toekomst van ons dorp, De Lier. Het is daarom van het grootste belang dat ook u uw mening geeft op 19 september.

Het gemeentebestuur wil heel graag van u weten hoe u denkt over de herindeling. Waar gaat uw voorkeur naar uit? Naar een samenvoeging van De Lier, Maasland en Schipluiden? Naar een samenvoeging van aale Westlandse gemeenten tot een gemeente? Of naar een samenvoeging van De Lier, Naaldwijk, Wateringen, 's-Gravenzande en Monster?

Kiest u voor de LMS-variant (samenvoeging van De Lier, Maasland en Schipluiden) dan geeft u een duidelijk signaal af richting kleinschaligheid. Hoe deze kleinschaligheid het beste gerealiseerd kan worden, zal de toekomst moeten uitwijzen. Kiest u voor een van de twee andere varianten (een gemeente Westland of de 5-2 variant) dan maakt u de keuze voor het opgaan van De Lier in een grootschalige organisatie.

De volksraadpleging kan het beste gezien worden als een advies aan de gemeenteraad. De raad van De Lier weer door de uitkomst van de volksraadpleging wat er leeft onder de inwoners van De Lier.

Maak gebruik van uw democratische rechten en spreek uw voorkeur uit op 19 september 2001.

Ik reken op uw komst!

Met vriendelijke groet,

Huub A. van der Meer
Burgemeester van De Lier

Geef uw mening op 19 september 2001
Woensdag 19 september is een belangrijke dag voor het Westland. Dan kunnen alle inwoners van 18 jaar of ouder zich via een volksraadpleging uitspreken over het voorlopige standpunt van de gemeenteraad over de toekomstige bestuurlijke indeling van het Westland. De voorlopige keuze van de gemeenteraad van De Lier is het samenvoegen van de drie gemeenten De Lier, Maasland en Schipluiden.

De volksraadpleging kan gezien worden als een advies aan de gemeenteraad. De gemeenteraad neemt dit advies mee bij de definitieve standpuntbepaling op 18 oktober 2001.

In De Lier wordt op 19 september de volgende vraag voorgelegd.

Vraagstelling De Lier
Let op:: u kunt een keuzemogelijkheid aangeven

Als De Lier samengaat met andere gemeenten, dan gaat mijn voorkeur uit naar:


- De samenvoeging van de drie gemeenten De Lier, Maasland en Schipluiden (de LMS-variant; voorlopige keuze van de gemeenteraad van De Lier).


- De samenvoeging van alle zeven Westlandse gemeenten tot een gemeente (een gemeente Westland)


- De samenvoeging van de vijf gemeenten De Lier, 's-Gravenzande, Monster, Naaldwijk en Wateringen tot een gemeente en de samenvoeging van de twee gemeenten Schipluiden en Maasland (de 5-2 variant).

Stembureaus
Op 19 september kunt u uw mening geven in een van de stembureaus. De stembureaus zijn open van 08.00 uur tot 20.00 uur. Omstreeks 5 september ontvangt elke stemgerechtigde een oproepingskaart.

Gemeentehuis
Hoofdstraat 6

Verzorgingstehuis "Triangel"
Hoofdstraat 104

Openbare bibliotheek
Sportlaan 27

De Viermaster
van Rijnstraat 26-28

Sportcentrum Vreeloo
Veilingweg

Naar een ander stembureau
U kunt uw keuze van 8 uur s morgens tot 8 uur s avonds kenbaar maken. In welk stembureau dat kan staat op uw oproepingskaart. Maar u hoeft daar niet naar toe. U kunt in elk ander stembureau in de gemeente terecht als u dat beter uitkomt. U moet dan wel voor 7 september met uw oproepingskaart naar het gemeentehuis gaan. U krijgt dan een kiezerspas om in het stembureau dat u hebt gekozen deel te nemen aan de volksraadpleging.

Volmacht
Als u op 19 september verhinderd bent, kunt u toch uw mening kenbaar maken. U kunt een ander, bijvoorbeeld een familielid of een goede bekende, een zogenaamde volmacht geven. U laat deze persoon dan voor u kiezen. Als diegene naar hetzelfde stembureau gaat als op uw oproepingskaart staat, vult u de achterkant van de kaart in en geeft u deze ingevulde kaart aan hem of haar mee. Let op: de persoon aan wie u een volmacht geeft, mag maximaal 2 volmachten aannemen. Wilt u iemand voor u laten kiezen die in een ander kiesdistrict woont, dan moet u dit voor 7 september schriftelijk bij de gemeente aanvragen.

Uitslagavond
Op 19 september, de avond van de volksraadpleging, houdt iedere Westlandse gemeente open huis. Er vindt dan een bijeenkomst plaats waarop de uitslag wordt bekendgemaakt. Deze bijeenkomst vindt in De Lier plaats in de raadzaal van het gemeentehuis.

De avond begint om 20.30 uur en is informeel van karakter. Later op de avond zal de uitslag bekend worden. U bent van harte welkom.

Vrijwilligersvacaturebank
In de gemeente De Lier wordt hard gewerkt aan de oprichting van een vrijwilligersvacaturebank. Met het inrichten van een vrijwilligersvacaturebank wil de gemeente De Lier vrijwilligers gelegenheid geven vacatures te melden voor hun organisatie. Het doel van een vrijwilligersvacaturebank is het samenbrengen van vraag en aanbod. Op één centrale plaats kunnen werkzoekenden, ouderen en anderen terecht voor vrijwilligersfuncties. Alle organisaties en instellingen kunnen hier hun vacatures voor vrijwilligerswerk melden. Als uw vereniging, instelling of organisatie nog openstaande vacatures voor vrijwilligers heeft, dan kunt u terecht bij de vrijwilligersvacaturebank.