Gemeente Zwijndrecht

Officieel startsein
overdrachtsprotocol onderwijs

Op woensdag 19 september heeft wethouder onderwijs, mevrouw A. van de Wetering, het officieel startsein gegeven voor de invoering van het overdrachtsprotocol van de voorschoolse opvang naar het primair onderwijs. Dit betekent dat bij alle basisscholen en het merendeel van de peuterspeelzalen en kinderopvang in Zwijndrecht gewerkt wordt met een overdrachtsprotocol.

Dit protocol dient ervoor het kind zo goed mogelijk te volgen in zijn ontwikkeling waardoor de aansluiting van de peuterspeelzaal en kinderopvang op het primair onderwijs beter zal verlopen. De ouders krijgen bij de overgang naar het primair onderwijs een formulier mee waarop de staat aangegeven op welke wijze een kind zich heeft ontwikkeld. Dit formulier wordt overgedragen aan het primair onderwijs. Na enkele weken ontvangt de kinderopvang een terugkoppeling van het primair onderwijs over het verder verloop in de ontwikkeling van het kind.

De gemeente vindt het van groot belang dat de aansluiting van de peuterspeelzalen en kinderopvang op het primair onderwijs hiermee wordt verbeterd. De ontwikkeling van het overdrachtsprotocol is één van de projecten die in het kader van het gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid wordt gerealiseerd. De kinderen die zich minder snel ontwikkelen, kunnen in een vroeg stadium beter worden begeleid.

Er is in samenwerking met een aantal basisscholen, peuterspeelzalen en de gemeente een overdrachtsformulier en een terugkoppelingsformulier ontworpen. Op het overdrachtsformulier wordt aangegeven op welke wijze een kind in de voorschoolse periode heeft ontwikkeld. Het is de bedoeling dat de basisschool waarnaar een kind gaat dit overdrachtsformulier ontvangt. Met deze ontwikkeling kan op de basisschool worden aangesloten bij de verdere ontwikkeling van het kind.

`Het officieel startsein met een feestelijk tintje' (zie foto wethouder A. van de Wetering ontvangt het overdrachtsformulier.)