Persbericht

Utrecht, 19 juni 2001

De grot openingsfilm van het 21e Nederlands Film Festival

De nieuwe film van Martin Koolhoven De grot zal het 21e Nederlands Film Festival feestelijk openen op 19 september in de stadsschouwburg van Utrecht. De grot is een verfilming van het gelijknamige boek van Tim Krabbé met in de hoofdrol Fedja van Huêt. Het Nederlands Film Festival vindt dit jaar plaats van 19 t/m 28 september.

De grot is een psychologische thriller waarin de verlegen Egon Wagter (14) en de brutale allesdurver Alex van de Graaf (15) elkaar tijdens een vakantiekamp ontmoeten. Ondanks hun totaal verschillende karakters raken ze bevriend en blijven de levens van Egon (Fedja van Huêt) en Axel (Marcel Hensema) door toevallige ontmoetingen steeds met elkaar verbonden. Wanneer Egon, inmiddels afgestudeerd geoloog, het geld ontbreekt om zijn grote droom, een onderzoek in Peru, waar te maken, besluit hij ten einde raad Axel in te schakelen. Deze beslissing heeft echter verstrekkende gevolgen en het bezoek aan een grot tijdens het vakantiekamp blijkt dan allesbepalend te zijn geweest voor het leven van beide vrienden in deze film over het kwaad, de liefde en het noodlot.

Martin Koolhoven ontving in 1999 voor de regie van telefilm Suzy Q de Prijs van de Stad Utrecht en maakte zijn speelfilmdebuut eerder dit jaar met AmnesiA. Net als voor de film Spoorloos, naar het boek Het gouden ei, schreef Tim Krabbé het scenario voor de verfilming van zijn boek De grot waarvan al meer dan 60.000 exemplaren werden verkocht. Naast Fedja van Huêt, Marcel Hensema en Kim Huffman worden de belangrijkste rollen gespeeld door Saskia Temmink en Jeroen Willems.

De grot is opgenomen in het competitieprogramma van het festival en komt in aanmerking voor de Grote Prijs van de Nederlandse Film, het Gouden Kalf.

Einde Persbericht

www.filmfestival.nl

Voor meer informatie kunt U contact opnemen met Rob Nillezen en Heleen Rouw. Nederlands Film Festival, afdeling Communicatie
T 030 2322684
F 030 2313200
E publiciteit@filmfestival.nl

Voor meer informatie over De grot kunt U ook contact opnemen met A-Film Distribution, Annick Smit: T 020 3445148
F 020 3445145
E annick@a-film.nl