Provincie Groningen

Groningen, 19 september 2001 Persbericht nr. 183

Voorlichtingsbijeenkomsten over beheersovereenkomsten

De provincie organiseert drie voorlichtingsbijeenkomsten waarin een toelichting wordt gegeven over het ontwerp-gebiedsplan Programma Beheer. Met dit plan geven GS aan in welke gebieden en voor welke doelen subsidie kan worden aangevraagd in het kader van de nieuwe rijks-subsidieregelingen natuur, bos en landschap. Het gaat om de Subsidieregeling Agrarisch Natuurbeheer (SAN) en de Subsidieregeling Natuurbeheer (SN).

De bijeenkomsten worden gehouden op:

* 25 september in De Postwagen te Tolbert
* 1 oktober in Zijlvesterhoek te Onderdendam
* 10 oktober in d'Ekkelkamp te Onstwedde.
Alle bijeenkomsten beginnen om 19.30 uur.

Agarisch natuurbeheer

In het gebiedsplan is aangegeven in welke gebieden en voor welke doelen agrarische ondernemers subsidies kunnen aanvragen voor een aangepast beheer voor weidevogels, ontwikkeling van soortenrijke vegetaties in perceelsranden en percelen.
ontwikkeling van een gevarieerde flora op o.a. oude dijken en van akkerflora en -fauna. In sommige gevallen is ook subsidie mogelijk om inrichtingsmaatregelen te treffen voor de ontwikkeling van bepaalde natuurwaarden

Natuurbeheer

In het gebiedsplan zijn ook gebieden aangegeven waar subdidiering van het natuurbeheer mogelijk is. Het gaat hier met name om gebieden die al als natuurgebied in beheer zijn en om gebieden die in de toekomst als natuurgebied zullen worden ingericht. Wat betreft deze laatste categorie gaat het om gebieden die in het verleden al zijn begrensd als natuurgebied (o.a. in het kader van de Ecologische Hoofdstructuur). Beheerders van bestaande en toekomstige natuurterreinen kunnen subsidie aanvragen voor de inrichting, het beheer en het recreatief medegebruik van natuurgebieden en het treffen van maatregelen om de effecten van verdroging, verzuring en vermesting ongedaan te maken. Bij het opstellen van dit plan heeft de provincie zoveel mogelijk de begrenzingen en doelstellingen gevolgd zoals die in het verleden zijn vastgelegd.

Particulieren

Naast terreinbeherende organisaties zoals de Stichting Het Groninger Landschap en de Vereniging Natuurmonumenten kunnen ook particulieren (b.v. landbouwers of landgoedeigenaren) subsidie aanvragen voor het beheren of ontwikkelen van natuurterreinen. In dat geval wordt de waardevermindering van de grond als gevolg van functieverandering vergoed.

Er zijn subsidiemogelijkheden voor het instandhouden van o.a. houtsingels, kleine bosjes, knotbomen, poelen, rietzomen en het onderhoud van rasters. In het gebiedsplan zijn de gebieden waarbinnen landschapssubsidie mogelijk is, bepaald.
Het gaat om de gebieden Zuidelijk Westerkwartier, Westerwolde, Middag-Humsterland en Gorecht.
Buiten deze gebieden is subsidie voor landschapsonderhoud mogelijk voor het onderhoud van landschapselementen die samenhangen met oude dijken, zoals drinkdobben -poelen.

Inspraak

Het college van GS hecht eraan het natuurbeleid zoveel mogelijk te realiseren in samenspraak met de betrokkenen uit het gebied. Daartoe ligt het gebiedsplan van 17 september tot en met 15 oktober ter visie en worden drie voorlichtingsbijeenkomsten gehouden.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Wim Trip, afdeling bestuurscontacten provincie Groningen, tel. 050 3164129