JOH. ENSCHEDE HOLDING

Unieke pen leest verborgen kenmerk op etiket

Unieke pen leest verborgen kenmerk op etiket
Onzichtbaar wapen tegen vervalsing van merkproducten

Haarlem, 19 september 2001, Joh. Enschedé heeft een nieuwe beveiligingsmethode voor merkartikelen ontwikkeld, NSCAN tm. Om de echtheid van een product te kunnen controleren wordt een onzichtbare, unieke, code aan het label toegevoegd. Deze code kan vervolgens met een digitale scanner ter grootte van een pen worden herkend. Het gescande beeldmerk wordt in de pen gecontroleerd op authenticiteit. Met NSCAN kunnen fabrikanten de verpakking van hun merkartikelen effectief beveiligen tegen vervalsing, terwijl het uiterlijk onaangetast blijft.

Een kleurenkopieermachine is niet in staat het verborgen kenmerk te reproduceren. Met de scanner op penformaat kan een gekopieerd of vervalst product overal ter wereld letterlijk met een pennenstreek worden ontmaskerd. Een nagemaakt etiket valt onmiddellijk door de mand omdat de speciale codering ontbreekt.

Wereldwijd miljarden schade
Productvervalsing is een van de snelst groeiende economische misdaden. Het Engelse onderzoeksbureau Pira International schat de financiële schade op zeven procent van de totale wereldhandel. Dat komt overeen met een bedrag van 280 miljard Amerikaanse dollars per jaar. De schadepost is de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Op dit moment is bijvoorbeeld één op de drie geïnstalleerde softwareprogramma's een ongeautoriseerde kopie van het echte pakket. Productpiraterij leidt bovendien tot verlies van werkgelegenheid. In Europa verdwijnen jaarlijks honderdduizend banen als gevolg van de markt in vervalste merkartikelen. Minstens zo belangrijk is dat vervalste voedingsmiddelen, medicijnen, parfums en kinderspeelgoed door inferieure kwaliteit de volksgezondheid kunnen bedreigen. De door Joh. Enschedé ontwikkelde onzichtbare etiketcode is met de bijbehorende scanner op zakformaat een handzaam wapen in de strijd tegen productpiraten.

Innovatie in beveiliging
De NSCAN-methode om merkartikelen te beveiligen met een verborgen kenmerk en een handzame scanner komt uit de koker van Joh. Enschedé Security Solutions. Dit innovatieteam is één van de zeven bedrijfsonderdelen van Joh. Enschedé, sinds 1703 actief met het beveiligen van grafische documenten. De Haarlemse onderneming heeft internationaal naam gemaakt met innovaties op het gebied van vormgeving, beveiliging en druktechniek. Naast de NSCAN-methode biedt Joh. Enschedé Security Solutions een serie andere beveiligingstechnieken om merkeigenaren te helpen in hun strijd tegen productpiraten.