CDA

De Hoop Scheffer: Solidair en één met de Verenigde Staten. Niet alleen op papier.

We moeten solidair zijn met de Verenigde Staten, vindt CDA-leider Jaap de Hoop Scheffer. "Niet alleen op het papier waarop artikel V van het NAVO-verdrag is geschreven, maar vanuit de overtuiging dat ontsteltenis en rouw in die Atlantische waardengemeenschap gevolgd moeten worden door vastberadenheid. Dat betekent voor het CDA dat we ons nu niet kunnen en mogen indekken tegen de besluitvorming binnen het NAVO-bondgenootschap. Dat we niet nu reeds - er is nog geen plan, er is nog geen verzoek - mogen terugschrikken voor de gevolgen van die besluitvorming. De politieke geloofwaardigheid ervan wordt ernstig aangetast indien zo'n houding wordt ingenomen."

De Hoop Scheffer, tijdens zijn "eerste termijn" van de Algemene Politieke Beschouwingen, op woensdag 19 september: "Natuurlijk staat artikel V een eigen afweging toe maar: "noblesse oblige"; als er ooit een test is geweest voor de vitaliteit en de solidariteit die de basis vormen van de Atlantische gedachte, dan is het wel deze. Wie aan deze stelling mocht twijfelen, beveel ik aan te denken aan begraafplaatsen als Margraten en de stranden van Normandië. Uitspraken als "geen blanco cheques" passen niet in dat beeld. Laten wij niet vergeten dat de Veiligheidsraad in resolutie 1368 uitdrukkelijk het recht op individuele of collectieve zelfverdediging heeft erkend. De Artikel V-beslissing is hiervan de bondgenootschappelijke vertaling."
"Dat betekent dat de inzet van Nederlandse militaire middelen op grond van deze redenering niet kan worden afgewezen. Het is zeer noodzakelijk de politieke inhoud die fracties wensen te geven aan de NAVO-verdragsverplichtingen reeds hier en nu te wisselen. Het CDA verwacht dat parlementaire betrokkenheid bij de definitieve besluitvorming over de Nederlandse inzet zal plaatsvinden, maar wij kunnen ons een situatie voorstellen waarin dit niet mogelijk zal zijn", aldus Jaap de Hoop Scheffer.

De hele bijdrage van Jaap de Hoop Scheffer kunt u downloaden door in de rechtermarge op het diskette-icoontje te klikken.