Arthur Andersen

Contactpersonen: Jan Buné, Managing Partner Technology, Media and 020-880 86 83 Communications Practice
Hans Turkesteen, Partner Global Corporate Finance 020-880 84 72

Amsterdam
21 september 2001

ANDERSEN RAPPORT: FUSIE & OVERNAMEGOLF IN EUROPESE ENTERTAINMENT INDUSTRIE OVER HOOGTEPUNT HEEN

Andersen verwacht een afname van fusie & overname activiteiten in 2001/2002 na sterke stijging in het afgelopen jaar

Het aantal fusies & overnames binnen de Europese entertainment industrie ­ bestaande uit de segmenten filmproductie, radio, TV en muziekproductie ­ is in 2000 met 50% toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar. Bedroeg het aantal transacties in 1999 nog 245, een jaar later was dat aantal toegenomen tot 383. Echter, de cijfers voor het eerste halfjaar van 2001 tonen aan dat de fusie & overname-activiteit momenteel afneemt. In deze periode bleef het aantal transacties steken op 139, een afname van 35% ten opzicht van dezelfde periode in het voorgaande jaar. Het voorgaande is gebaseerd op het onlangs gepubliceerde rapport "M&A Deal Survey Entertainment 2001", uitgevoerd door internationale consultants en corporate finance experts van Andersen. Het rapport geeft een overzicht van alle relevante aspecten van fusie & overname-activiteiten in het binnen de Europese entertainment industrie. Er wordt gedetailleerde informatie gegeven over alle transacties en analyses van de onderliggende factoren en trends binnen de industrie.



Belangrijke oorzaak voor het grote aantal transacties in 2000 was de hausse op de kapitaalmarkten. Daarnaast kreeg de entertainment industrie extra kapitaal tot haar beschikking als gevolg van een groei van de reclame inkomsten, vooral vanuit de ICT sector. De belangrijkste redenen waarom bedrijven binnen de entertainment industrie overgaan tot dergelijke transacties zijn het bespoedigen van het consolidatieproces, het aanboren van nieuwe geografische markten en het ontwikkelen van activiteiten op het gebied van nieuwe media.

Nog sterker dan het aantal transacties steeg de totale transactiewaarde in 2000; met een stijging van 11,7 miljard Euro in 1999 tot 85,2 miljard Euro in 2000 is deze meer dan verzevenvoudigd. Deze sterke groei werd met name veroorzaakt door de fusie van de Franse media en telecommunicatie groep Vivendi met het Canadese film, muziek en drankenconcern Universal Seagram tot Vivendi Universal. Met een waarde van ongeveer 44 miljard Euro nam deze transactie meer dan de helft van het totale Europese transactiewaarde voor haar rekening.

Andersen verwacht een afname van het aantal transacties in de Europese entertainment industrie voor de periode 2001/2002. Terwijl marktconsolidatie een belangrijke stuwende kracht achter fusies en overnames blijft, is de verwachting dat met name de transactiewaarde bij Duitse mediabedrijven ­ belangrijke aanjagers van de transactiewaarde in 2000 ­ achterblijft als gevolg van de dalende beurswaarde.

Ondanks de tanende euforie over een snelle convergentie van nieuwe en traditionele media, is Andersen van mening dat inspanningen om deze convergentie verder vorm te geven, een belangrijke plaats binnen de entertainment industrie blijven innemen. Dit zal dan ook blijvend positieve impulsen op fusie & overname activiteiten binnen deze sector tot gevolg hebben. Andersen ziet echter dat ondernemingen ­ vanwege de huidige onzekerheden in de markt ­ steeds vaker terugvallen op allianties en joint ventures in plaats van fusies & overnames. Zeker



nu nog niet bekend is hoe de Europese economie zich zal ontwikkelen na de recente aanslagen in de VS.

Andersen
Andersen is wereldwijd leider op het gebied van zakelijke dienstverlening. Andersen biedt geïntegreerde oplossingen vanuit diverse competenties zoals Accountancy, Belastingadvies, Business Consulting, Corporate Finance en Juridische dienstverlening. Sinds de oprichting in 1913 is een onafgebroken autonome groei gerealiseerd. Bij Andersen Nederland werken 1.600 mensen, wereldwijd werken 85.000 mensen in 84 landen. In het boekjaar 2000 bedroeg de omzet US$8,4 miljard.