Gemeente Eindhoven

nieuws | persberichten

Persbericht: 21 september 2001

Ontwikkelaar centrum Meerhoven bekend

Het college van B&W van Eindhoven heeft op 18 september 2001 de keuze bepaald voor de ontwikkelaar voor het centrum van Meerhoven, Meerrijk. De keuze is gevallen op William Properties uit Rotterdam. Voor de ontwikkeling van Meerhoven werken zij samen met de woningcorporatie Domein uit Eindhoven, Rodamco Nederland en Amvest als beleggers, en de V.O.F Zeshoven, een consortium van zes regionale woningbouwontwikkelaars.

Meerrijk wordt het hart van Meerhoven. Het zal straks onderdak bieden aan bijna 600 woningen in diverse woningcategoriën, 7.500 m2 winkels en horeca, een gezondheidscentrum, onderwijs, kinderdagopvang, peuterspeelzaal, vrije-tijdsaccommodatie en een sportzaal. Meerrijk ligt direct aan de belangrijkste HOV-halte van Meerhoven. Met de auto is het centrum zowel vanuit het noorden als vanuit het zuiden ontsloten. Het snelste is men er vanuit de woonbuurten echter met de fiets. Er komen dan ook goede fietsvoor-zieningen. De pleinen in het centrum zijn het domein van de voetganger, zodat men er gezellig en veilig buiten kan verblijven, wandelen en winkelen. Het parkeren zal geheel ondergronds plaatsvinden.

Zorgvuldig selectieproces
De keuze is tot stand gekomen na een uitvoerig en zorgvuldig selectieproces, waarbij in maart van dit jaar aan zes marktpartijen c.q. ontwikkelingscombinaties is gevraagd om een ontwikkelingsvisie op te stellen voor Meerrijk. De kwaliteit van de inzendingen was zonder meer hoog. Behalve een visie op hoe het centrum er uit zou kunnen zien, is de partijen ook gevraagd om aan te geven op welke manier het ontwikkelingstraject georganiseerd zou moeten worden. Dit is een complexe klus: er moet niet alleen veel op een klein oppervlak gebeuren, ook zijn er nogal wat partijen bij de totstandkoming van het centrum betrokken. Het gaat hierbij onder meer om gezondheidsinstellingen, scholen, sociaal-culturele voorzieningen, supermarktorganisaties, woningcorporatie etc.

Ambitie, vernieuwing en integratie
Naast het door de gemeente opgestelde programma van eisen, is bij de beoordeling met name gekeken naar de mate waarin de partijen willen gaan voor de kwaliteitsambitie van Meerhoven (stedenbouw, architectuur, duurzaamheid). Ook is gekeken hoe partijen insteken op vernieuwing van het wijkcentrumconcept, hun visie op de integratie van de aanbieders van diensten vanuit het centrum en het bieden van een passende accommodatie voor de nieuwe, vraaggestuurde werkwijze van zorg- en welzijninstellingen. Gezocht is naar partijen die de ambities van het gemeentebestuur delen, hun nek durven uitsteken en de nodige creativiteit weten te mobiliseren om daadwerkelijk aan vernieuwing vorm en inhoud te geven.

William Properties voldoet hieraan: hun visie voor Meerhoven was het meest uitdagende ruimtelijk idee. Ook gaven zij blijk van een heldere analyse van de ontwikkelopgave, en een realistische visie op het proces. William Properties is overigens voor de gemeente geen onbekende partij: momenteel werken zij aan de herontwikkeling van de Piazza en een kantorencomplex in Woensel.

Planning
William Properties wordt nu uitgenodigd om binnen een jaar tijd een voorlopig ontwerp en een beheersvisie voor het nieuwe centrum van Meerhoven te ontwikkelen. Daarbij zal het idee van het centrum dat als een heel eigen herkenbaar object oprijst uit het landschapspark, verder worden uitgewerkt tot een uitvoerbaar plan. Op basis daarvan zal te zijner tijd de definitieve selectie door het college plaatsvinden. Als het centrumontwerp en de beheersvisie de toets der kritiek kunnen doorstaan zal met William Properties een realiseringsovereenkomst worden gesloten. Het is de bedoeling dat de bouw start begin 2004. Medio 2005 zal volgens planning de eerste fase van Meerrijk in gebruik genomen worden.

In oktober zullen de ideeën voor het centrum en de te volgen aanpak aan een breder publiek worden gepresenteerd in het informatiecentrum Meerhoven.