Gemeente Ede

Luchtlanding veteranen op Ginkelse HeideVeteranen maken opnieuw luchtlanding op Ginkelse Heide in Ede

Ook dit jaar komt een elftal Engelse oorlogsveteranen voor de Airborne-dropping naar Ede. Zij landen op 22 september a.s. als parachutist op de Ginkelse Heide. Dat deden zij ook in september 1944. Hun programma is een onderdeel van de jaarlijkse herdenking van de Slag om Arnhem, de bevrijdingsoperatie "Market Garden" die het einde van de Tweede Wereldoorlog moest inluiden. De 11 veteranen, in leeftijd variërend van 76 tot 82 jaar, mogen aan de dropping meedoen nadat zij in de afgelopen maanden hun training, keuring en drie oefensprongen goed hebben volbracht. De meesten zijn in de oorlog krijgsgevangene geweest; een van de veteranen is blind. Een aantal van hen hoopt "stiekum" over drie jaar ook nog te kunnen springen bij de 60e jaargang (2004) van de dropping.

Droppingprogramma
Het droppingprogramma begint om 10.00 uur met een solo-parachutesprong van 3 veteranen vanuit een Norman Ylander-vliegtuig. Zij worden vergezeld door een zogenoemde jumpmaster en een cameraman. Om 10.15 uur maken 8 andere veteranen een tandemsprong vanuit een Dakota-toestel. Ieder van hen is daarbij gekoppeld aan een jongere instructeur.
Rond 11.15 uur verschijnen twee viermotorige C-130 Hercules-transportvliegtuigen en een Dakota boven de droppingzone, die in 3 vluchten 255 jonge parachutisten "afzetten". De meesten van hen behoren tot het 4e Parachutistenbataljon van het Britse Parachute Regiment. Ook 7 Nederlanders van de Luchtmobiele Brigade, een Pool, een Tsjech en een Canadees springen mee boven de landingszone die op 18 september 1944 aangeduid werd als DZ "Y". De vliegtuigen stijgen op vanaf de vliegbasis Soesterberg.

Honderden veteranenCirca 12 veteranen
Naast de Engelse bevrijders die als parachutist op de Ginkelse Heide aan de oostzijde van Ede landen, bezoeken op 22 september nog eens enkele honderden veteranen en hun verwanten de jaarlijkse Airborne-dropping en -herdenking. Het zijn er elk jaar minder, mede vanwege de hoge kosten die zij grotendeels zelf betalen. In 1994 bij de 50e herdenking (met o.a. de Britse Prins Charles) waren er 500 Engelse veteranen aanwezig; vorig jaar nog circa 250. Als speciale bezoeker dit jaar komt Sir Michael Jackson naar Ede, een kleinzoon van Winston Churchill en commandant van het Britse leger. Eerder was hij commandant bij het KFOR in Kosovo. Speaker H. Duinhoven zal bij verschillende programma-onderdelen tekst en uitleg geven. Er is gratis toegang.

Herdenking
De veteranen en het parabataljon vormen na de luchtlanding een erewacht bij het Airborne-monument op het heideterrein langs de Verlengde Arnhemseweg (N224). De herdenkingsplechtigheid bij het monument, die om 12.00 uur start en tot 12.20 uur duurt, omvat achtereenvolgens twee korte toespraken door de veldprediker en de bataljonscommandant, zes kransleggingen, een optreden van doedelzakblazers van The Pipes and Drums of the Royal British Legion Netherland, een minuut stilte, een muzikale reveille door Jan Minnen (The Last Post) en het spelen van het Engelse, Poolse en Nederlandse volkslied door de Edesche Harmonie. De kransen worden gelegd door de commandant John Handford van het 4e Para-bataljon, de militair attaché S. Tabarovski van de Poolse ambassade, regionaal militair commandant R. Docter van RMC Oost, burgemeester mr. W. Blanken van de gemeente Ede, de heer K. Uiterwijk en mevrouw J.E. Uiterwijk-Meijer van het voormalig verzet, en vier jongeren. Dit zijn twee leerlingen van de Florisschool uit Ede en twee buitenlandse jongeren. De Edese basisschool heeft het monument dit jaar als onderhoudsproject geadopteerd; via de jeugd wil de Airbornestichting een brug naar de toekomst slaan.
Met een vergelijkbare intentie zullen vanuit de plaatsen Gera in Duitsland, Croydon in Engeland, Debno en Boleskowice in Polen en Chrudim in Tsjechië jongeren aanwezig zijn in het kader van een uitwisselingsproject met hun partnergemeenten Arnhem, Renkum, Heteren en Ede.

MilitariabeursMuziek en militariabeurs
In het centrum van Ede vinden zaterdag 22 september gratis nevenactiviteiten plaats. Van 11.00 tot 17.00 uur is er op het Museumplein een beurs voor militaria, verkoop van boeken, kleding, documentatie en kaartmateriaal. Keep them Rolling rijdt 's middags in optocht vanaf de Simon Stevinkazerne naar Ede-centrum via de route Arnhemseweg, Vossenakker, Arthur van Schendellaan, Molenstraat, Telefoonweg, Maanderweg, Stationsweg, Detmarlaan, Arnhemseweg en Nieuwe Stationsstraat. Vanaf circa 15.00 uur kunnen belangstellenden in het gebied Arnhemseweg, Nieuwe Stationsstraat en Museumplein de static show van deze oude voertuigen bekijken.
Meer informatie over de Airborne-activiteiten in Ede en in Arnhem, Driel en Oosterbeek (folder e.d.) is verkrijgbaar bij de VVV ,tel. (0318) 61 44 44 en de infobalie in stadskantoor De Doelen in Ede, tel. (0318) 68 02 10 en in de gemeentehuizen elders in de regio.

Verkeersmaatregelen en gratis busvervoer

Voor de Airbornedropping op de Ginkelse Heide in Ede bestaat veel belangstelling. Om het verkeer in goede banen te leiden, zijn aanstaande zaterdag enkele verkeersmaatregelen van kracht. De N224 (Verlengde Arnhemseweg) tussen Ede en Arnhem blijft open, maar parkeren is slechts zeer beperkt mogelijk. Voor gehandicapten met een geldige ontheffing zijn enkele parkeervakken beschikbaar bij de schaapskooi vlakbij het landingsterrein.

Automobilisten worden verwezen naar het terrein van de Simon Stevinkazerne (Nieuwe Kazernelaan) in Ede-oost waar men gratis kan parkeren. Tussen de kazerne en het herdenkingsterrein rijden vanaf 9.00 uur gratis pendelbussen. Na de herdenkingsplechtigheid rijden de pendelbussen weer terug naar het kazerneterrein. Belangstellenden wordt aangeraden hiervan gebruik te maken.
Alternatieve vervoermiddelen zijn de fiets en het openbaar vervoer (trein/treintaxi en/of pendelbus).

Ook vanaf de Simon Stevinkazerne vertrekt in de loop van de ochtend een stoet militair historische voertuigen van Keep them Rolling. Deze voertuigen rijden via de tankbanen naar het heideterrein waar een static show zal zijn.



Ede, 20 september 2001