Gemeente Nieuwegein

Gemeente maakt bermen langs Parkhout bloemrijk

Binnenkort laat de gemeente langs de Parkhout in park Oudegein natuurlijke en bloemrijke bermen aanleggen. De gemeente wil hiermee inspelen op deze steeds groter wordende behoefte aan natuur in de directe woonomgeving. De berm wordt ingezaaid met zaden van kruiden en planten die van nature in deze regio voorkomen. De keuze voor inheemse soorten vergroot de kans op slagen. In het eerste groeiseizoen na de aanleg geven de kruiden de bermen een kleurrijk beeld. In het tweede seizoen zijn de tweejarige soorten beeldbepalend. Het derde seizoen en de periode daarna ontstaat een stabieler beeld. Het is niet alleen de bedoeling de bermen bloemrijker te maken: natuurlijke bermen maken het voor planten en dieren ook makkelijker om zich te verspreiden. Veel dieren voelen zich thuis in de vegetatie. Ze vinden hierin hun voedselbron of hun verblijfsgebied. De flora en fauna in de bermen zal wijzigen en dit zal voor de liefhebbers mooie en interessante plaatjes opleveren.

Aanleg
Om de kruiden en planten goed te kunnen laten groeien, wordt de huidige bovenlaag van de berm verwijderd. Deze laag is zeer voedselrijk en daarin gedijen de gekozen planten en kruiden niet goed. Voedselrijke grond stimuleert juist de groei van bijvoorbeeld onkruiden als zuring, distels en brandnetels. In de grond die daar weer onder ligt, wordt zo weinig mogelijk gegraven om verstoring van het biologisch evenwicht in die grond te voorkomen.

Onderhoud
De natuur kan het niet alleen. Met name in de eerste jaren moet de natuur met behulp van uitgekiend onderhoud een handje worden geholpen. Zo mag er In het najaar pas worden gemaaid als de gemiddelde temperatuur onder de 12 graden is. Dit levert in eerste instantie een wat minder fraai beeld op, maar dat hoort zo. Is de vegetatie tot rust gekomen, dan zal het onderhoud minder aandacht vragen. Bij goed onderhoud zullen na verloop van tijd de concurrenten van de kruiden en bloemen, zoals gras, zuring en distels, steeds minder in de berm aangetroffen worden.

---

Invoerdatum 24-9-2001

---

Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein