TNT Post Groep NV

Download beeldmateriaal
(300 dpi JPEG formaat
377 Kb als WinZip file)

PTT Post presenteert wereldprimeur: zuiver Zilveren Postzegel

25 september emissie vijfde Verrassingspostzegel

PTT Post brengt 25 september de nieuwe Verrassingspostzegel uit: de Zilveren Postzegel. Deze postzegel is door de Koninklijke Nederlandse Munt geslagen uit een flinterdun laagje zuiver zilver. De techniek waarmee de postzegel wordt gemaakt minted stamping - is nog niet eerder in de wereld gebruikt. Met deze postzegel van f 12,75 sluit PTT Post het tijdperk van de gulden waardig af. De postzegel is bestemd voor aangetekende post. De Zilveren Postzegel is de vijfde Verrassingspostzegel die PTT Post uitgeeft en is ontworpen door Rutger Fuchs.

De Zilveren Postzegel is geslagen door de enige maker van het Nederlandse muntgeld, de Koninklijke Nederlandse Munt. Samen met PTT Post heeft de Koninklijke Nederlandse Munt een speciaal drukprocédé ontwikkeld om de postzegel te kunnen slaan. De techniek is vergelijkbaar met het maken van munten, maar is nog nooit toepast bij het produceren van postzegels. De Zilveren Postzegel heeft een oplage van een miljoen exemplaren en is vanaf 25 september verkrijgbaar op alle postkantoren en bij de Collect Club in Groningen.

Afsluiting guldentijdperk

Op 1 januari 2002 wordt de euro ingevoerd. Met de Zilveren Postzegel sluit PTT Post het tijdperk van de gulden op waardige wijze af. Het is de laatste postzegel waarvan de waarde uitsluitend in guldens is aangegeven. "Als PTT Post wilden we het afscheid van de gulden als waarde op postzegels op een heel bijzondere wijze vieren," zegt Ad Scheepbouwer, voorzitter Raad van Bestuur en CEO van TPG N.V. "We hebben verschillende ideeën gehad, maar eind 2000 raakten we in gesprek met de Koninklijke Nederlandse Munt. Zij hebben in 1852 ook de allereerste Nederlandse postzegel verzorgd."

Het ontwerp

Grafisch ontwerper Rutger Fuchs heeft de Zilveren Postzegel ontworpen. Op de Zilveren Postzegel zijn zowel de oude - Juliana-gulden - als de nieuwe - Beatrix-gulden - gedeeltelijk afgebeeld. Op een heel klein oppervlak zijn elementen bij elkaar gebracht die kenmerkend zijn voor de huidige gulden: het Nederlandse wapen met de leeuw en de kroon, de waardeaanduiding 1G en het grafische raamwerk van de Beatrix-gulden. Fuchs: "Het afbeelden van de twee guldens is een eerbetoon aan de gulden. Door beide guldens af te beelden ontstaat er een soort continuïteit."

De Verrassingspostzegels

Sinds vijf jaar geeft PTT Post Verrassingspostzegels uit. De eerste Verrassingspostzegel werd op 21 januari 1997 uitgegeven. Elk jaar hebben de postzegels een speciaal thema en een bijzonder ontwerp. Eerder verschenen al de Kraspostzegel (1997), de Creatiefpostzegel (1998), de I Love Stamps-postzegel (1999) en de Doe Maar-postzegel (2000).

Koninklijke PTT Post is onderdeel van TPG dat wereldwijd, onder de twee merknamen TNT en Koninklijke PTT Post, een breed scala aan post, express en logistieke diensten verleent. TPG heeft ruim 135.000 werknemers in 58 landen en is actief in meer dan 200 landen. De totale omzet van TPG bedroeg in 2000 9,9 miljard. TPG is aan de beurzen van Amsterdam, New York, Londen en Frankfurt genoteerd.

Achtergrondinformatie postzegels:

Gegevens Zilveren Postzegel

Zegelformaat 21 x 25 mm
Materiaal zilver.999
Tanding slitvorm
Gomming zelfklevend
Waarde f 12,75, tarief aangetekende zendingen binnen Nederland Productietechniek minted stamp
Oplage 1.000.000
Datum uitgifte 25 september 2001
Verkrijgbaar Postkantoren en Collect Club
Drukkerij Koninklijke Nederlandse Munt, Utrecht

Het drukprocédé
De glans van de postzegel roept eerder associaties op met een muntstuk dan met een stukje papier. Om de zilveren postzegel zijn speciale uiterlijk te geven heeft PTT Post samen met de Koninklijke Nederlandse Munt een ingenieus drukprocédé ontwikkeld, dat minted stamping wordt genoemd. Bij het munten van geld wordt met behulp van een stempel een beeltenis in en stukje metaal geslagen. Dezelfde techniek is in aangepaste vorm toegepast bij het drukken van de Zilveren Postzegel.

"Op een flinterdun laagje stickertape na, wordt de zegel helemaal van zilver gemaakt," zegt Ger Bargeman, research en developmentmanager bij de Koninklijke Nederlandse Munt. "Het vervaardigen van deze zegel is een zeer bewerkelijk proces geweest." Het zilver is eerst uitgewalst tot een flinterdunne laag. Vervolgens begon de lastigste fase, het aanbrengen van een minimaal reliëf. "In een muntstuk zit zoveel reliëf dat je het met je vingertoppen kunt voelen. Bij deze postzegel hebben we te maken met diepteverschillen van een paar duizendste millimeter. Om die diepteverschillen te realiseren heb je ook een zeer fijne stempel nodig." De stempels die de Koninklijke Nederlandse Munt in het normale muntingsproces gebruikt, worden met behulp van een gipsen mal gemaakt. Voor het slaan van de Zilveren Postzegel werd een speciaal stempel ontwikkeld waarin met laserstralen een afbeelding werd getekend. Vervolgens is het stempel op vaste posities in het zilver geslagen, waarbij de nauwkeurigheid nauw luisterde.

Stempelen

In het normale postproces kan een kwalitatief goede stempel op de Zilveren Postzegel niet gewaarborgd worden. Daarom kan de postzegel op een aan de afzender geadresseerde envelop geplakt worden en in een gefrankeerde envelop worden gestuurd naar PTT Post Collect Club, Postbus 30051, 9700 RN Groningen.

De postzegel wordt dan gestempeld retour gestuurd. De gebruikte stempel is afkomstig van sorteercentrum Arnhem, de plaats waar de aangetekende post wordt verwerkt.

12 september 2001