Technische Universiteit Eindhoven

Agenda / Studium Generale



Ruimtereizen


Mensen dromen er al eeuwen van om de ruimte te verkennen. Reis naar de Maan van Jules Verne dateert van 1865. De eerste raket werd afgevuurd door een Amerikaanse ingenieur in 1926 en bereikte een hoogte van 12,5 meter. Sindsdien heeft de ruimtevaart een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De koude oorlog heeft daar een belangrijke bijdrage aan geleverd, aangezien Rusland en Amerika elkaar wilden laten zien wie de beste was. Inmiddels houden ook andere landen zich met ruimtevaart bezig en werken ze samen aan de bouw van een internationaal ruimtestation.

Govert Schilling spreekt in deze lezing over de geschiedenis van de ruimtevaart, verschillende vormen van ruimtereizen, raketten en toekomstige ontwikkelingen. Hij is sinds zijn jeugd een enthousiast 'hemelverkenner'. Momenteel is hij fulltime wetenschapsjournalist en auteur. Hij schrijft onder andere voor de Volkskrant, maar heeft ook verschillende populair-wetenschappelijk boeken op zijn naam staan, waaronder 'Kleine Ruimtevaartgids'.

Op woensdagmiddag 26 september, na de lezing, vindt een raketlanceerwedstrijd plaats (sportveld noord). Scholieren lanceren samen met studenten een gedeeltelijk zelfgebouwde raket. Deze wedstrijd, in het kader van het lustrum van de TU/e, is een initiatief van de commissie Space Odyssey. De lezing is in samenwerking met deze commissie tot stand gekomen.


Ruimtereizen
Govert Schilling
Woensdag 26 september 11.45 - 13.00 uur
Blauwe Zaal Auditorium