Provincie Utrecht

Persbericht
998431200

Utrecht: een provincie van contrasten
Bezoek verloofd paar aan Utrecht staat in het teken van stedenbouw en natuurontwikkeling

Typisch Utrechtse contrasten: in dat teken staat het bezoek aan de provincie Utrecht van Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en zijn verloofde, mevrouw Máxima Zorreguieta, op woensdag 26 september aanstaande. Na Noord-Brabant, Drenthe, Groningen en Gelderland is Utrecht de vijfde provincie die de kroonprins en zijn verloofde zullen bezoeken. Op 10 september staat een bezoek aan Amsterdam op het programma en op 14 november een bezoek aan de stad Utrecht.

Hoe kan het verloofde paar in één middag een goed beeld van de provincie Utrecht krijgen? Door hen kennis te laten maken met de grote contrasten binnen onze provincie. Het dichtbevolkte Utrecht heeft een bloeiende economie. Om in de nog steeds groeiende woonbehoefte te voorzien worden nieuwe wijken gebouwd. Toch is Utrecht ook een zeer groene provincie. Het programma van het bezoek van het verloofde paar zal laten zien dat beide elementen in de provincie Utrecht zeer goed hand in hand gaan. Er zal zowel bij stedenbouwkundige ontwikkelingen als bij landschapsbeheer, landschapsontwikkeling en cultuurhistorie worden stilgestaan.

Prins Willem-Alexander en mevrouw Máxima Zorreguieta zullen in Wijk bij Duurstede, opvolger van het historische Dorestad, naar het rijke en verre verleden van Utrecht worden meegenomen. Maar het programma is ook uitdrukkelijk gericht op de toekomst van de provincie. Daarom wordt bijvoorbeeld in de gemeente Amersfoort onder meer een bezoek gebracht aan de wijk Kattenbroek, vermaard om zijn bijzondere en uitdagende architectuur.

Op 26 september zal het volgende programma worden gevolgd:

10.30 uur: Aankomst, met de hofauto, bij het oecumenisch kerkelijk centrum Het Brantpunt in de wijk Kattenbroek in de gemeente Amersfoort. Ontvangst door de commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht en de burgemeester van Amersfoort.

Welkom en korte inleiding over de provincie Utrecht door de commissaris van de Koningin en aansluitend korte presentaties over de stedenbouwkundige ontwikkeling van Amersfoort, waaronder Kattenbroek, Nieuwland en de te bouwen VINEX-lokatie Vathorst. 11.00 uur: Bezoek aan de wijk Kattenbroek, wandelend en per speciale trein. Bezoek aan de zogenaamde 'runewoningen'. 11.30 uur: Vertrek per Koninklijke bus naar de Sterrenberg in de gemeente Zeist.
12.00 uur: Aankomst op de locatie van de Week van het Landschap (de Sterrenberg in Huis ter Heide).
Ontvangst door de burgemeester van Zeist.

- Presentatie in het kader van het thema "Hart van de Heuvelrug" door de directeur/rentmeester van de stichting het Utrechts Landschap.
- Korte presentaties door gedeputeerde staten van Utrecht over het herstel van de ecologische hoofdstructuur en de landinrichting in de provincie Utrecht.

(tijdens deze bijeenkomst wordt een eenvoudige lunch geserveerd) 12.45 uur: Vertrek per Koninklijke bus naar het Revius Lyceum in de gemeente Doorn.
13.00 uur: Aankomst bij het Revius Lyceum in de gemeente Doorn. Ontvangst door de burgemeester van Doorn en de rector van de scholengemeenschap.

Bezoek aan de school.
13.30 uur: Vertrek per Koninklijke bus naar de Langbroekerwetering in de gemeente Wijk bij Duurstede.
13.40 uur: Aankomst op de Langbroekerdijk (A-zijde) in de gemeente Wijk bij Duurstede. Ontvangst door de burgemeester van Wijk bij Duurstede.


- Start fietstocht (ongeveer 2,5 km) naar Wijk bij Duurstede. Onderweg korte presentaties door de landschapsbeheerploeg over de activiteiten van deze vrijwilligers in het gebied en door de eigenaar van een fruitteeltbedrijf.
14.15 uur: Aankomst op de Lekdijk aan de rand van Wijk bij Duurstede. Wandeling naar de Markt in het centrum van Wijk bij Duurstede. 14.30 uur: Informele ontmoeting in de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede met de burgemeesters in de provincie Utrecht, leden gedeputeerde staten, fractievoorzitters provinciale staten en de wethouders van de gemeente Wijk bij Duurstede. Ook de direct betrokkenen van deze dag zijn in de kerk aanwezig, zoals de beheerders van de bezochte locaties.
15.00 uur: Afsluiting bezoek; uitgeleide door commissaris van de Koningin en de burgemeester van Wijk bij Duurstede. Vertrek per hofauto vanaf de Markt.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Bas Thomas, 030 - 258 2480 of per e-mail:
Bas.thomas@provincie-utrecht.nl .