Politiebericht Friesland: Friesland 26-09-2001
Politieberichten van 24/9 (13.00 uur) t/m 26/9 (07.00 uur)

Appelscha: vernieling
Van maandag op dinsdag werd het toiletgebouwtje van Staatsbosbeheer op de Bongerd vernield. De ruiten werden ingegooid en een buitenkraan vernielt. Tevens werden de sloten op de deuren van de dames Wc`s vernield en werden de Wc potten vol gestopt met papier. Waarschijnlijk heeft de jeugd zich hieraan schuldig gemaakt. Een 55-jarige inwoner van Langedijke heeft namens Staatsbosbeheer aangifte gedaan. De politie vraagt eventuele getuigen om zich te melden.

Drachten: aanrijding met gewonde
Dinsdag omstreeks 10.10 uur vond op de Wimerts een aanrijding plaats tussen een personenauto en een voetgangster. De bestuurder van de personenauto, een 80-jarige inwoner van Drachten, parkeerde zijn auto en reed plotseling met zijn auto achteruit en verloor de macht over het stuur. Een op het trottoir lopende vrouw, een 73-jarige inwoonster van Drachten, werd door de auto geraakt. Zij werd gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Waarschijnlijk heeft de vrouw een gebroken arm opgelopen en haar schouder was uit de kom.

Oudehaske: inbraak auto`s
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in een tweetal auto`s, die stonden geparkeerd op de W. van Haschastraat. Van de auto van een 33-jarige inwoner van Oudehaske werd een ruit in het rechterportier vernield en werden een radio/cd-speler en een zonnebril weggenomen. Uit de andere auto, eigendom van een 52-jarige inwoner van Oudehaske, werd eveneens een radio/cd-speler weggenomen. Van deze auto had met het portierslot vernield.

Leeuwarden: inbraak auto
Van zaterdag op zondag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Robinsonstraat. Het linker portierruitje werd ingeslagen. Uit de auto werden een radio/cd-speler, 39 cd`s en een maxi-cosi weggenomen. De eigenaresse, een 34-jarige inwoonster van Leeuwarden, deed dinsdagmiddag aangifte van deze diefstal.

Leeuwarden: diefstal auto
Dinsdag omstreeks 16.45 uur werd op het Oldehoofsterkerkhof een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. Het bleek dat de auto stond gesignaleerd voor een leasebedrijf uit Apeldoorn. De auto was na de verhuurperiode niet teruggebracht. De bestuurder, een 22-jarige inwoner van Amsterdam, werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. De verdachte is na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal weer in vrijheid gesteld. De auto is achtergebleven op het bureau en zal weer ter beschikking worden gesteld van de leasemaatschappij.

Sneek: winkeldiefstal
Dinsdag omstreeks 17.15 uur werden twee meisjes, 15 en 17 jaar, beiden uit Witmarsum, in een winkel aan het Grootzand aangehouden. De beide meisjes hadden voor ongeveer f 160,- aan kleding weggenomen, toen zij door het personeel werden betrapt. Een 45-jarige medewerkster van de winkel heeft aangifte gedaan. Verder bleek dat zij bij verschillende andere winkels in Sneek ook kleding hadden gestolen. De kleding werd in beslag genomen en zal worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaars. De beide meisjes werden overgebracht naar het bureau. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor zijn ze in vrijheid gesteld.

Franeker: inbraak woning
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in een woning aan de C. Lelystraat. Men kwam de woning binnen door aan de achterzijde een bovenlicht te forceren. De woonkamer werd doorzocht en 20 spaarkaarten van een grootwinkelbedrijf en de autosleutels werden weggenomen. Ook heeft men getracht de auto uit de garage mee te nemen, doch dit lukte niet. Wel de tweede auto van de bewoners, die voor de woning op straat stond werd meegenomen. Het betreft hier een personenauto, merk Peugeot 205, kleur beige, voorzien van het kenteken KS-37-LN. De 55-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: aanrijding met gewonde
Dinsdag omstreeks 17.45 uur stak een 24-jarige inwoonster van Leeuwarden met haar fiets ter hoogte van de Vivaldistraat de hoofdrijbaan van de Valeriusstraat over. Zij zag daarbij een personenauto, die bestuurd werd door een 54-jarige inwoner van Leeuwarden, over het hoofd. Deze bestuurder, die over de hoofdrijbaan reed van de Valeriusstraat, kon de overstekende fietsster niet meer ontwijken. De vrouw liep een beenwond op boven haar linkerknie en werd overgebracht naar het MCL-Zuid en aldaar opgenomen.

Broeksterwoude: aanrijding met gewonde
Dinsdag omstreeks 19.35 uur fietste een 11-jarige jongen uit Damwoude vanuit een steeg plotseling de rijbaan van de Ds. Feitsmaweg op. Een aldaar rijdende personenauto, bestuurd door een 25-jarige inwoner van Broeksterwoude, kon de jongen op de fiets niet meer ontwijken en raakte hem frontaal. De jongen liep een hoofdwond op en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum, alwaar bleek dat de verwondingen meevielen.

Drachten: mishandeling
Dinsdag omstreeks 21.50 uur kwam er een melding binnen dat er gevochten zou worden op het AZC. Toen de patrouille ter plaatse kwam, was de vechtpartij tussen twee minderjarige asielzoekers reeds gesust door beveiligingsmedewerkers van het AZC. De ruzie was ontstaan over wie waar moest slapen. Toen de beveiligingsmensen de vechtenden uit elkaar wilden halen, keerde één asielzoeker zich tegen één van de beveiligingbeambten en deze werd geslagen en geschopt. De man, een 35-jarige inwoner van Drachten, deed aangifte van mishandeling. De asielzoeker, een 16-jarige jongen (geboren te Kuito) werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na het opmaken van een proces-verbaal werd de verdachte weer in vrijheid gesteld.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272