Kamer van Koophandel

Snelle groeiers vooral in moderne industrie

Tussen de 7 en 12% van alle Nederlandse ondernemingen kan als snelgroeiend worden gezien. Het zijn meestal de jongere bedrijven waar groeiversnellingen voorkomen.

Een onderneming heeft in principe de volgende levensfasen: de startfase, de doorgroeifase, de rijpheidsfase en overdracht of beeindiging. Van alle ondernemingen in Nederland is 46% normaal groeiend te noemen, 12% stabiel, 5% heeft te maken met een krimpende groei en 25% is krimpend.

Het blijkt dat vooral ondernemingen in de industrie snelgroeiend zijn. In absolute termen telt Nederland ruim 3.000 snelle groeiers. Knelpunten waarmee de snelle groeiers te maken kunnen hebben zijn: (gebrek aan) personeel; rol van de ondernemer; financien; organisatiestructuurwijzigingen.

De bedrijfsinterne aspecten hebben meer invloed op de groei van het bedrijf dan externe factoren. De groei van een bedrijf kan bevorderd worden door aandacht te schenken aan onder meer: versterken van de eigen managementvaardigheden; participeren in jonge-bedrijven societeiten; vergelijkbare initiatieven uit het buitenland bestuderen; en door gebruik te maken van financiele regelingen als de Wet Bevordering Speur en Ontwikkeling.