Gemeente Ede

Bermen worden voor tweede keer gemaaid

Zoals altijd in september worden de bloembermen van Ede voor de tweede keer gemaaid. De Afdeling Beheer van de gemeente Ede heeft deze week opdracht verleend tot het maaien van de bermen binnen de bebouwde kom. De werkzaamheden worden weer uitgevoerd door de inmiddels bekende firma's : Vaarkamp uit Ede, van der Haar uit Wekerom en Florijn uit Woudenberg.

Bloemrijk
Ondanks de warme, lange zomer van dit jaar hebben de bloembermen van Ede weer volop gebloeid. Zelfs nu, in september, zijn hier en daar nog gele plukken Boerenwormkruid te zien. Ook na de eerste maaironde zijn veel gemaaide bermen voor de tweede keer in bloei gekomen. Het wordt nu echter tijd voor de tweede maaironde. De meeste bloemen hebben zaad gevormd. Het zaad heeft de kans gehad om op de grond te vallen, zodat er volgend jaar weer opnieuw bloeiende bermen te zien zijn. Gedurende het voorjaar en de zomer hebben veel insecten (waarvan vooral vlinders) de kans gehad om nectar uit de bloemen te halen.

Gefaseerd maaien
Zowel bij de eerste- als nu bij de tweede maaironde worden bewust bepaalde delen van de berm niet gemaaid. Tijdens de tweede maaironde zijn dit vooral ruige overhoekjes of randen langs vijvers en singels. Plekjes dus waar niemand last van heeft. Maar voor veel dieren een welkome plaats om te overwinteren of voedsel te zoeken. Veel insecten overwinteren tussen de uitgebloeide stengels. Vogels en kleine zoogdieren eten de zaden die nog in de planten zitten of op de grond liggen.
Dit gefaseerde maaibeheer, waarbij niet alle bermen op hetzelfde tijdstip gemaaid worden, biedt veel meer mogelijkheden voor de planten en dieren die op de bermen in Ede voorkomen.

Voor eventuele vragen over de bermen of het maaibeheer kunt u bellen naar de afdeling Beheer van de gemeente Ede, tel. (0318) 68 06 77, de heer. P.van Hensbergen, de heer B. Peters en mevrouw Y. Waardijk.
---

Ede, 26 september 2001