Amsterdam, 26 september 2001

BEA Systems stelt 15 punten voorsprong in marktaandeel zeker volgens onderzoek Meta Group

BEA behoudt marktleiderspositie in J2EE applicatie servermarkt en heeft bijna 4 op 1 voorsprong in EJB applicatie implementatie

BEA Systems (Nasdaq: BEAS), één van de wereldmarktleiders op het gebied van e-business infrastructuur software, maakt vandaag bekend dat onderzoek door de vooraanstaande META Group aantoont dat BEA 37% van de markt voor geïmplementeerde Java 2 Enterprise Edition (J2EE) applicatie servers in handen heeft. Dat is bijna 70% meer dan haar naaste concurrent. Deze resultaten zijn afkomstig uit een onderzoek onder ruim 200 IT beslissers, speciaal gericht op managers en executives verantwoordelijk voor het selecteren en implementeren van J2EE applicatie servers.

Marktaandelen
Het META Group onderzoek is ontwikkeld om vast te stellen welke J2EE applicatie servers daadwerkelijk gebruikt worden voor geïmplementeerde e-business applicaties. Daarnaast besteedde het onderzoek ook specifiek aandacht aan het gebruik van J2EE applicatie servers voor toepassingen die gebruik maken van Enterprise Java Beans (EJB). EJB implementaties zijn belangrijk omdat deze doorgaans gebuikt worden voor complexe, business critical toepassingen. Hiermee leveren zij de infrastructuur voor de business logic, het transactie management en de database toegang die essentieel zijn voor grootschalige enterprise toepassingen. Het META Group onderzoek resulteerde in de volgende marktaandelen voor de twee grootste aanbieders:

Marktaandeel per aanbieder voor geïmplementeerde J2EE applicatie servers: BEA - 37%
IBM - 22%

Marktaandeel per aanbieder voor geïmplementeerde applicaties die gebruik maken van EJB's:

BEA - 52%
IBM - 14 %

"Vele studies hebben een poging gedaan om het applicatieserver marktaandeel te meten aan de hand van schattingen van licentieopbrengsten en serviceopbrengsten allocaties, meestal met een incompleet beeld van de markt als resultaat", zegt Tod Nielson, Senior vice-president, corporate product marketing and developer services van BEA. "Het onderzoek door META Group naar de kern van de zaak, het identificeren welke applicatieserver daadwerkelijk wordt gebruikt voor missiekritische applicaties, laat zien dat de markt vertrouwen heeft in BEA. Dit onafhankelijke onderzoek is het bewijs voor wat we reeds van onze 11.000 klanten, inclusief de meerdrheid van de Fortune Global 500, en onze 2100 partners horen: BEA is de eerste keus voor enterprise e-business infrastructuur."

"Met de voortgaande consolidatie van de applicatieserver markt rond een selecte groep aanbieders, ziet META Group dat klanten een voorkeur hebben voor een e-business platform dat een fundament biedt voor het oplossen van de grootste problemen, terwijl het wel ruimte biedt voor groei en flexibiliteit om mee te kunnen gaan met de verandering van behoeften." zei Thomas Murphy, program director, Application Delivery Strategies van META Group. "Wij geloven dat applicatieserver functionaliteit snel over dit platform heen zal reiken en een impact zal hebben op de totale e-business omgeving, omdat aanbieders zich proberen te onderscheiden met geavanceerde mogelijkheden en functionaliteiten.

Onderzoeksmethode
META Group onderzocht bedrijven uit de Fortune 2000 klasse, en sprak hiervoor direct met de IT beslissers die verantwoordelijk zijn voor de selectie van applicatieservers. Voor het onderzoek zijn telefonische interviews gevoerd met midden- en hoger kader IT management en executives. Van de onderzochte bedrijven doet 53% zo goed als alle zaken in de Verenigde Staten, 41% zijn in de Verenigde Staten gevestigde multi-nationals. De resterende 6% zijn bedrijven met een dochteronderneming in de Verenigde Staten met een hoofdkantoor buiten de V.S.

Voor een exemplaar van het onderzoek kunt u terecht op www.bea.com/about/meta_survey , of kunt u contact opnemen met Bertil Snel (020 201 81 77 of snel@bea.com)


- EINDE PERSBERICHT -


- ALGEMENE INFORMATIE -

Over META Group
META Group heeft haar hoofdkantoor in Stamford, Connecticut (VS) en is een vooraanstaand onderzoeks- en adviesbureau dat zich richt op informatietechnologie en organisatieverandering strategieën. Het bureau levert objectieve, consistente en praktische adviezen en stelt bedrijven hiermee in staat sneller en effectiever te innoveren. De unieke collaboratie modellen die META Group gebruikt, helpen klanten door het inbouwen van snelheid, flexibiliteit en waarde in hun IT systemen en bedrijfsprocessen. Ga voor meer informatie naar www.metagroup.com.

Over BEA Systems
BEA Systems, Inc. (Nasdaq: BEAS) is één van 's werelds meest vooraanstaande bedrijven op het gebied van e-business infrastructuur software. Wereldwijd heeft het bedrijf meer dan 11.000 klanten, waaronder het merendeel van de Fortune Global 500. BEA en haar WebLogic® product familie behoren tot de meest betrouwbare merken in e-business. Bedrijven die hun e-business gebaseerd hebben op het BEA WebLogic E-Business PlatformTM zijn betrouwbaar, in hoge mate schaalbaar en in staat nieuwe diensten snel op de markt te brengen. Het e-business platform van BEA is de de facto standaard voor meer dan 2,100 system integrators, independent software vendors (ISVs) en application service providers (ASPs). Deze leveren hiermee totaaloplossingen om e-businesses toekomstbestendig te maken en stellen bedrijven hiermee in staat snelle groei en winstgevendheid te behalen. Het hoofdkantoor van BEA Systems is gevestigd in San Jose in Californië. De vestiging in Nederland bevindt zich in Amstelveen. BEA heeft in totaal 93 vestigingen in 34 landen. Op het web is BEA Systems te vinden onder www.bea.com.


Achtergrondinformatie (