Sun presenteert Sun Fire 15K server
Starcat server zet nieuwe standaard voor high-end systemen

Amersfoort, 26 september 2001 - Sun Microsystems introduceert de Sun Fire 15K server, het nieuwe topmodel binnen Sun's serverreeks. De Sun Fire 15K, ook bekend onder de naam Starcat, is gebaseerd op nieuwe technologieën die het prestatieniveau, de betrouwbaarheid, schaalbaarheid en beschikbaarheid sterk verbeteren en tegelijkertijd de totale gebruikskosten wezenlijk verlagen.

Deze server, met een capaciteit van maximaal 106 64-bit UltraSparc III-processoren, met een kloksnelheid van 900 MHz (en een verwacht doorgroeipad tot en met 1,8 GHz), 576 Gigabytes geheugen en 18 I/O hubs voor networking en koppeling van opslagsystemen, is 's werelds grootste UNIX server, in één enkele systeemkast. De Starcat is daarmee ook verreweg de krachtigste server die op dit moment beschikbaar is. Maximale applicatieprestaties worden gerealiseerd door geheel nieuwe technologie als de triple-crossbar Fireplane interconnect. De 5de generatie dynamic system domains (DSD) zorgen daarnaast voor een zeer hoge stabiliteit van de server.

Het nieuwe systeem is gebaseerd op een enkelvoudig geïntegreerde systeemarchitectuur. Dit vormt de basis voor de meest schaalbare, flexibele en betrouwbare server-productlijn in de markt. De Starcat is 's werelds enige systeem met een triple-crossbar interconnect - de Sun Fireplane interconnect. Toepassing van DSD, volledige hardware-redundantie en Sun's nieuwe Uniboard-technologie zorgen voor mainframe-gelijkwaardige beschikbaarheid en beveiligingskarakteristieken. Daarnaast profiteert de nieuwe Starcat optimaal van de toepassing van het Solaris 8 besturingssysteem. Door geautomatiseerde dynamische herconfiguratie en hot patching zijn zelfs modificaties van de besturingssysteem-kernel mogelijk terwijl het systeem volledig operationeel blijft.

Services
Tegelijkertijd met het nieuwe systeem heeft Sun ook een aantal services aangekondigd om klanten te helpen bij het ontwerpen, implementeren en beheren van hun omgevingen, met de hoogst mogelijke beschikbaarheidsniveaus tegen de laagst mogelijke kosten. Hiertoe behoren consolidatie- en migratiediensten, high availability-services en de unieke RAS Profile service waarbij op basis van 1300 kenmerken en regels, configuraties worden geoptimaliseerd.

Over Sun Microsystems
Vanaf de oprichting van het bedrijf in 1982, heeft Sun Microsystems, Inc. (Nasdaq: SUNW), consequent vastgehouden aan haar visie: The Network is the Computer. Vanuit die visie heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot marktleider op het gebied van de krachtige hardware, software en services die aan de basis staan van internet en intranet, LAN's en WAN's. Oplossingen waarmee klanten wereldwijd hun positie versterken, tot de macht n. Sun heeft een jaaromzet van US$ 18,3 miljard en is aanwezig in meer dan 170 landen.