Gemeente Enkhuizen

Keywords: b&w

AANTEKENINGEN VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSCOMMISSIE HAVENS, OPENBARE WERKEN EN SOCIALE VOORZIENINGEN VAN ENKHUIZEN D.D. 21 AUGUSTUS 2001
Aanwezig: voorzitter
secretaris
leden N. Dol
N. Kegelaar
D. van Pijkeren (RPF/SGP)
J. Verjaal (D'66)
J. Franx (EB
J.G. Langbroek (EB)
J. Domburg (PvdA)
D. Wiersma (CDA)
J. Lok (VL/GL)
Verder aanwezig: H. de Vries (Stedelijke Ontwikkeling/VROM) Afwezig : H. Weijens (CDA) vervangen door D. Wiersma J. Kiss (VL/GL) vervangen door J. Lok
W. Haentjens
AGENDANR ONDERWERP

1. Opening


De voorzitter opent de vergadering

2. Aantekeningen van de vergadering van 19 juni 2000 De heer van Pijkeren vraagt of er een voorstel is over eko-bloembollen. De voorzitter verwacht hier de volgende vergadering iets over bij de stukken te kunnen doen.

De heer Franx mist de toegezegde planning van de bruggen en doet de suggestie om de bruggen vaker schoon te maken. De heer Wiersma is het hier mee eens en stelt dat dat ook geld voor o.a. schrikhekken. De voorzitter ondersteunt dit.

3. Sportnotitie D'66

De commissie spreekt haar waardering uit voor deze notitie. De ambtelijke capaciteit schiet tekort, er zouden daarom prioriteiten gesteld moeten worden. De heer Franx noemt het instellen van een sportberaad en het inventariseren wat verenigingen zelf kunnen. De heer Lok vindt dat er veel nadruk ligt op de accommodaties en betwijfelt of de nota een goede onderligger is voor een gemeentelijke sportnota.
De voorzitter zegt toe dat hij zal streven om voor de verkiezingen de cijfers uit de oude sportnotitie te actualiseren, er een gesprek zal plaatsvinden met D'66 over de invulling van het sportberaad en dat er een tijdschema zal komen van zaken die aangepakt kunnen worden. De heer Verjaal vraagt om niet alleen naar de `gemakkelijke' dingen te kijken maar ook naar de lange termijn zaken zoals verzelfstandiging.
4a saneringsplan Zilverstraat 2-4

De commissie stemt in met de saneringsaanpak. De voorzitter bevestigt dat de bijdrage van de provincie is zeker gesteld. De secretaris licht toe dat in de raad van november een voorstel komt inzake de gemeentelijke bijdrage aan en de organisatie van de sanering. 4b samenvatting vergadering d.d. 6 juni 2001 van de adviesgroep milieu

De heer Lok vraagt of er informatie ter inzage gelegd kan worden over het gebruik van groene stroom in de gemeente Borne. 4c jaarverslag 2000 Buro Sociaal Raadsvrouw Enkhuizen

Naar aanleiding van de opmerking van de heer Wiersma dat als de sociaal raadsvrouw zich `bij haar leest houdt' er dan geen uitbreiding nodig is ontstaat discussie over de mate waarin er sprake is van oneigenlijk gebruik. De voorzitter concludeert dat dat weinig voorkomt en dat het buro duidelijk in een behoefte voorziet. 4d subsidieaanvraag Petanque vereniging Enkhuizerzand

De commissie stemt in met het voorstel.
4e brief d.d. 28 mei 2001 van ijsclub IJsvermaak te Hoorn m.b.t. de kunstijsbaan in West-Friesland (en brief d.d. 2 juli 2001 van de stichting kunstijsbaan Westfriesland e.o.)

De voorzitter geeft aan dat hij het voorstel voor een 10-jaren financiering laat beoordelen ten behoeve van een portefeuillehoudersbijeenkomst over dit onderwerp op 5 november a.s. De commissie heeft weinig waardering voor dit derde verzoek en de niet-bevestigde bewering over garantstelling van de gemeente Hoorn. Men voelt weinig voor een 10-jaren financiering. De standpunten blijven onveranderd. De heer Wiersma noemt als waarderingsbijdrage een bedrag van f 10.000,- maar dat wordt niet zondermeer door de commissie gesteund.
4f,g,h De brief van Sjakuus behoeft geen behandeling. De andere brieven worden doorgeschoven naar de volgende vergadering. De brief van mevrouw Eeken bevat ook verkeerszaken en zal dus ook in WEV behandeld worden.

5a Veiligheid in havens

De heer de Vries geeft een toelichting. De voorzitter deelt mede dat de risicoanalyse die door Rijkswaterstaat opgesteld wordt voor het seizoen 2002 gereed zal zijn; hij heeft erop aangedrongen om dat eerder gereed te hebben zodat er ook nog tijd is voor eventuele maatregelen.
De commissie benadrukt het belang van oefenen. De plannen graag ook ter inzage voor de commissie. Aandacht wordt gevraagd voor het beschikbaar hebben van voldoende materialen bij de hulpdiensten. De heer Wiersma vraagt hoe het zit met het legionellagevaar in waterslangen. Er zal worden uitgezocht of dit is meegenomen bij de legionella analyse.
Naar aanleiding van agendapunt 5 verbaast de heer Verjaal zich erover dat er, gezien de veelheid van onderwerpen die spelen, niet meer te melden is. De voorzitter benadrukt dat hij, zodra er iets concreets is te melden is, de commissie zal informeren.
6. Verordening sociaal-culturele participatie gemeente Enkhuizen 2001
De commissie heeft veel waardering voor dit voorstel. De heer Wiersma oppert om de bijdrage te verhogen tot f 1000,- maar wil dan wel weten over welke aantallen het gaat. De heer Lok kan zich vinden in deze suggestie.Toegezegd wordt de getallen bij de raadsstukken te voegen.

7. Energiebeleid nieuwe stijl Enkhuizen

De commissie stemt in met het voorstel.

8. Bijzonder onderhoud openbare ruimte en gebouwen
punt 4, voetgangersbrug naar volkstuinencomplex: de commissie vraagt zich af of er geen goedkoper alternatief is voor. Genoemd worden een pontje of een toegang vanaf de Randweg. De voorzitter zegt toe deze alternatieven te onderzoeken.
punt 11, renovatie openbare toiletten: de heer Domburg vraagt zich af of je niet beter kunt investeren in zelfreinigende toiletten. De commissie stelt dat er sowieso te weinig openbare toiletten zijn. De voorzitter zegt dat er al gedacht wordt over meer openbare toiletten, bijvoorbeeld bij parkeerterreinen. De toiletten bij de bruggen wil hij wel graag behouden.
Tenslotte wordt toegezegd dat een financiële tussenstand aan de politiek zal worden teruggekoppeld zodat bepaald kan worden wat er met eventuele meevallers kan worden gedaan.

9. Financiering time-out klas

De commissie stemt in met het voorstel.

10. Rondvraag

De heer Wiersma vraagt zich af of de verhuurmethode van de jeu de boules baan de juiste is en zou een actiepuntenlijst bij het verslag op prijs stellen. De voorzitter antwoordt dat de verhuurnethode gelijk is aan de sportvelden maar wil best eens nadenken over een andere methode. De secretaris antwoordt dat eerder is besloten geen actiepuntenlijst aan het verslag toe te voegen; deze is alleen voor intern gebruik. De precieze afspraak zal nog eens worden opgezocht.

De heer Van Pijkeren stelt het onkruidprobleem aan de orde. De voorzitter stelt dat het huidige beleid helder is. Mogelijk is het gebruik van heet water een goede methode.

De heer Franx noemt de rommel bij een snackbar aan de Kaasmarkt na elk weekeinde. Verzoekt de gemeente actie te ondernemen.

De heer Lok vraagt of er wellicht nog meer verlopen kapvergunningen in de kast liggen. Hij wil de uitspraak over de beuken op de begraafplaats graag ter inzage. De voorzitter zegt dit toe. Kapvergunningen kunnen om diverse redenen verlopen bijvoorbeeld door uitstel bij een project als het Koperwiekplein.

De heer Domburg stelt voor de volgende vergadering de noodzaak tot kap van de wilgen langs het Wethouder Westdorppad aan de orde te stellen. De commissie stemt hiermee in.

11. Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering om 22.50 uur.

N. Kegelaar, secretaris