Gemeente Amsterdam

|

Akkoord verzelfstandiging GVB

Gemeente en bonden bereiken akkoord over uitgangspunten arbeidsvoorwaarden GVB NV

De gemeente Amsterdam, de directie van het GVB, de vakbonden en de ondernemingsraad hebben een historisch akkoord bereikt over de uitgangspunten voor het arbeidsvoorwaardenpakket voor het personeel van het te verzelfstandigen GVB. Met het sluiten van dit akkoord kan het GVB een koers inzetten met als doel marktconform openbaar vervoer in Amsterdam, terwijl de werknemers geen materieel verlies zullen lijden.

De werknemers van het GVB zijn per 1 januari 2002 geen ambtenaren meer, maar werknemers in een zelfstandige onderneming. Dit betekent dat zij niet langer vallen binnen de rechtspositie van de gemeente Amsterdam, maar onder een CAO GVB. Het akkoord voorziet ondertussen in een zogenaamde netto-netto-overgangsregeling, die bijvoorbeeld betekent dat de netto salarissen ongewijzigd blijven. Ook blijven de pensioenen na de verzelfstandiging op dezelfde wijze als voorheen ondergebracht bij het ABP. De regelingen over ziektekosten worden nog nader uitgewerkt.

Naast deze uitgangspunten is ook een akkoord bereikt over een Sociaal Plan voor de periode 2002-2005. In dit Sociaal Plan zijn de condities vastgesteld die de gevolgen van een eventuele reorganisatie regelen. Zo is onder andere een non-ontslaggarantie opgenomen. Verder krijgen die werknemers die door de ontwikkelingen boventallig worden, een voorkeursregeling bij overplaatsing naar andere organisaties binnen de gemeente.

Met het bereiken van het akkoord is een belangrijke stap gezet in het proces dat moet leiden tot een verzelfstandigd GVB. Wethouder Dales, die namens de gemeente de onderhandelingen voerde, is zeer verheugd over de uitkomsten van de onderhandelingen. "Na de instemming van de OR met de voorgestelde kostenbesparing, is dit opnieuw een hoopvol signaal voor een succesvolle start van een verzelfstandigd vervoerbedrijf", aldus de wethouder.

Ditte Papousek ^


-

© gemeente Amsterdam - 26-09-2001