Bve Raad

Persbericht

De Bilt, 26 september 2001

TAALPORTFOLIO BVE LEVERT BEWIJS VAN GOED TAALONDERWIJS

Karin Adelmund, staatssecretaris van OCenW, presenteert vandaag op de Europese Dag van de Talen, de eerste Europees gevalideerde Taalportfolio voor het Nederlandse onderwijs. Deze eerste Taalportfolio is ontwikkeld voor het middelbaar beroepsonderwijs. Mevrouw Adelmund overhandigt de Taalportfolio's aan studenten van zes onderwijsinstellingen die hieraan meewerkten. Het Taalportfolio is een instrument om de bewijsstukken van behaalde resultaten in een moderne vreemde taal te verzamelen.

De Taalportfolio bve is in het kader van een groot Europees project ontwikkeld door de regionale opleidingencentra (Roc's) met de Bve Raad, de landelijke brancheorganisatie voor het beroepsonderwijs en volwasseneneducatie, CINOP (Centrum voor Innovatie van Opleidingen) en de SLO, specialisten in leerprocessen.

De Taalportfolio bestaat uit drie onderdelen:

1. Een Europees gestandaardiseerd paspoort met een overzicht van de taalcompetenties van de houder gerelateerd aan de Europese taalniveaus.

2. Een biografie waarin de houder zijn taalleerervaringen, diploma's, certificaten en bewijzen van buitenlandse stages in kaart brengt.
3. Een dossier waarin de houder eigen werkstukken (als bewijs van bekwaamheid) verzamelt.

De Taalportfolio bve maakt de taalvaardigheid van deelnemers zichtbaar en taalvorderingen meetbaar. Dat geldt ook voor de beheersing van 'thuistalen' zoals Turks en Arabisch of al aanwezige taalbeheersingniveaus via buitenlandse stages en/of werken in het buitenland. Met de Taalportfolio kunnen doorlopende taaltrajecten worden ontwikkeld. Tenslotte bevordert de Taalportfolio de doorstroom van deelnemers in een roc en werknemers in het bedrijfsleven en overheid doordat bereikte talige competenties worden erkend.