Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
128

Directie:
voorlichting

26-09-2001

Status:
informatie

Adviescommissie vormgeving:

Richt Nederlands designplatform op

Er moet een Nederlands Designplatform komen om de vormgevingssector te versterken. Dit platform moet ervoor zorgen dat vormgevers beter aansluiten op de vraag vanuit het publiek en het bedrijfsleven. Ontwerpers blijven nu te veel steken in de culturele sector, terwijl hun expertise juist zeer gewenst is bij het oplossen van maatschappelijke en economische vragen. Dit adviseert de Tijdelijke Adviescommissie Vormgeving, onder voorzitterschap van Jules van den Vijver, in een rapport aan de staatssecretaris voor cultuur, dr. F. van der Ploeg. De staatssecretaris heeft aangegeven de analyse van de commissie te delen en het voorstel voor een Designplatform verder uit te laten werken.
Vormgevers kunnen een rol spelen bij het oplossen van maatschappelijke problemen via het ontwerpen van producten. Zo kunnen zij rekening houden met de vergrijzing door materialen en ontwerpen te gebruiken die prettig zijn voor ouderen of duurzame producten maken vanwege het milieu. Daarnaast heeft een goed ontwerp een economische meerwaarde doordat het de herkenbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en esthetiek van een produkt vergroot. Juist met de opkomst van de kenniseconomie en de creatieve industrieën, wordt vormgeving in economisch opzicht steeds belangrijker.
De commissie constateert dat vormgeving deze rol nog onvoldoende kan spelen en dat ze nog te veel blijft steken in de culturele sector. Dit komt aan de ene kant doordat het aanbod vanuit de vormgevers onvoldoende aansluit op de vraag vanuit het bedrijfsleven en het publiek. Aan de andere kant maakt het bedrijfsleven nog weinig gebruik van de innovatieve kracht van vormgevers.

De commissie doet de volgende aanbevelingen:

· De commissie adviseert om een Nederlands Designplatform op te richten. Een platform sluit beter aan bij de netwerkstructuur van de sector dan één nationaal instituut, zoals het voormalig vormgevingsinstituut. Het platform zou alle initiatieven uit de sector moeten samenbrengen en verder stimuleren. De commissie denkt aan vijf personen, waarvan een voorzitter. De andere vier zijn elk verantwoordelijk voor een van de knelpunten die door de commissie is geconstateerd. Zij vervullen een aanjaagfunctie tussen vormgevers, de overheid en marktpartijen. Daarnaast adviseert de commissie om een budget beschikbaar te stellen voor het ondersteunen van interessante projecten voor het nieuwe beleid.

· Het vormgevingsbeleid moet meer gericht zijn op het inzetten van vormgevers in andere sectoren dan alleen de culturele sector. Vormgevers, het bedrijfsleven en de overheid moeten hiervoor de handen in elkaar slaan. Ook moet de overheid volgens de commissie een integraal beleid voeren.

· In de designsector moet meer aandacht zijn voor cultureel ondernemerschap; dit betekent vraaggericht werken en actief zijn in het krijgen van opdrachten.

· Opleidingen op het gebied van design moeten meer aandacht besteden aan cultureel ondernemerschap en verdieping en verbreding van het vakgebied.

· Het bedrijfsleven moet meer op de hoogte worden gesteld van de waarde van vormgeving voor zijn producten, onder meer via voorbeeldprojecten.

Reactie Van der Ploeg
De staatssecretaris heeft in een reactie gezegd dat hij de analyse van de commissie deelt. Hij zal een kwartiermaker aanstellen die het voorstel voor een platform verder gaat uitwerken, uitgaande van de aanbevelingen van de commissie. Van der Ploeg zal dit najaar zijn besluit aan de Tweede Kamer meedelen. Daarnaast bereidt hij met het ministerie van Economische Zaken een onderzoek voor naar de opkomst van de creatieve industrieën en de rol van cultuur daarbij. Van der Ploeg heeft de commissie verleden jaar november ingesteld na een negatief advies van de raad voor cultuur over het vormgevingsinstituut. Hij verzocht de commissie het tot nu toe gevoerde beleid te analyseren en met aanbevelingen voor nieuw beleid te komen. Voor het nieuwe vormgevingsbeleid heeft de staatssecretaris voor de periode 2001-2004 drie miljoen gulden (1,4 miljoen euro) gereserveerd.


Zie ook:
rapport Tijdelijke Adviescommissie vormgeving

omhoog laatst bijgewerkt 26-09-2001
Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl