Korps: Groningen, plaats: Groningen 26-09-2001
Aanhoudingen in fraudeonderzoek acquisitiebedrijf Woensdag 26 september 2001

Drie aanhoudingen

Het Interregionale Fraudeteam Noord Nederland heeft deze week drie verdachten aangehouden op verdenking van fraude met advertentiefacturen. De drie verdachten, een 29-jarige Veendammer, een 33-jarige Groninger, verblijvende in Muntendam en een 30-jarige vrouw uit Veendam zijn het brein achter het versturen van valse notas naar bedrijven en instellingen wegens vermeende plaatsing van een advertentie in soms niet bestaande bulletins. Op deze wijze wisten de daders een opbrengst van enkele tonnen te verdienen. De politie kon een onderzoek instellen nadat aangifte was gedaan bij politiebureaus door het gehele land en nadat klachten en meldingen binnenkwamen bij de Stichting Eerlijk Zakendoen.

De verdachten gingen vanuit hun uitgeversbedrijf in Muntendam en een bedrijf uit Veendam telefonisch te werk. Hierbij maanden zij bedrijven en instellingen om een nog niet betaalde nota te voldoen met betrekking tot het plaatsen van een advertentie. De daders wisten via het versturen van faxen een handtekening te verzamelen van het benadeelde bedrijf. Deze handtekening werd vervolgens gebruikt voor vervalste opdrachtformulieren, waarmee het bewuste bedrijf weer werd benaderd met een aanmaning voor betaling. Zo werden uiteindelijk meer dan 300 klachten over het bedrijf van de verdachten gedaan. Enkele tientallen slachtoffers deden aangifte. Zij werden daadwerkelijk benadeeld en betaalden de vervalste notas. De aangiften kwamen in het gehele land bij de politie en fraudeteams binnen, waarna het IFT Noord
-Nederland ruim een jaar geleden het vooronderzoek begon naar de omvang van de acquisite fraude.

Afgelopen maandag werden de beide eerste verdachten, beiden uit Veendam aangehouden. Onder leiding van de Rechter commissaris en een officier van justitie werd bovendien maandag huiszoeking gedaan op de huisadressen van deze beide verdachten. Hierbij werd de administratie en computerapparatuur in beslag genomen. Op woensdagochtend 26 september werd de 30-jarige Groninger op zijn verblijfsadres in Muntendam aangehouden.

De verdachten zijn aangehouden op grond van acquisitiefraude, valsheid in geschrifte, oplichting en tientallen pogingen daartoe.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (30 c/m)