Provincie Utrecht

Persbericht
1001368800

Overdekte recreatie mogelijk in Birkhoven-Noord

GS van Utrecht keuren het bestemmingsplan 'Birkhoven Noord' van de gemeente Amersfoort goed. Dat betekent dat GS er de vestiging toestaan van eigentijdse en overdekte recreatievoorzieningen, zoals een kartbaan, een skatingcentrum, e.d. Er zijn nogal wat bedenkingen ingediend tegen de plannen, omdat de natuurwaarden zouden worden aangetast. Volgens zowel GS, als LNV en VROM ligt het gebied echter niet in de Ecologische Hoofdstructuur. Dit in tegenstelling tot Birkhoven-Zuid, dat daar wel in ligt. GS hebben daarom in het planvormingsproces erop aangedrongen dat dit zuidelijk bosgebied gevrijwaard zou blijven en de nieuwe voorzieningen zoveel mogelijk bij de bestaande sport- en recreatievoorzieningen moesten worden gesitueerd. De gemeente Amersfoort heeft daar in het plan aan voldaan.

In het streekplan Utrecht is het gebied Birkhoven-Noord opgenomen als onderdeel van de bufferzone tussen Utrecht en Amersfoort. In beginsel wordt in zo'n gebied de verstedelijking geweerd en recreatief medegebruik bevorderd. In Birkhoven-Noord zijn van oudsher al een aantal stedelijke functies gevestigd, zoals het openluchttheater, het bosbad, de midgetgolfbaan, een petit restaurant en verenigingsgebouwen voor de hockeyclub en triathlonclub.
Het gebied kent al geruime tijd een bestemming sport en recreatie. De bestaande voorzieningen voldoen echter niet meer aan de eisen van deze tijd en de groei van de stad. Door nu ook overdekt te kunnen sporten en recreëren, wordt een duidelijk publiek belang gediend. Het waardevolle bosgebied Birkhoven zelf wordt niet bebouwd of aangetast, terwijl wel de toegankelijkheid verbeterd wordt. De voorzieningen komen op de open plaatsen en worden zorgvuldig landschappelijk ingepast. Als er bomen of bosplantsoen uit het plangebied worden verwijderd, dan moet er anderhalf keer zoveel worden herplant of heraangelegd.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Marja van Buuren, 030 - 258 3207 of per e-mail:
Marja.van.buuren@provincie-utrecht.nl .