CDA

Buijs: groot voorstander van deregulering en terugtredende overheid in gezondheidszorg Het CDA is groot voorstander van deregulering en een terugtredende overheid in de gezondheidszorg. Buijs zegt dit naar aanleiding van een inventarisatie van adviesbureau Price Waterhouse Coopers van wet- en regelgeving die volgens het bureau geschrapt of aangepast zou kunnen en moeten worden om de gezondheidszorg effeciënter en effectiever te laten functioneren.

Siem Buijs benadrukt dat het CDA al diverse malen op de enorme hoeveelheid wet- en regelgeving in de gezondheidszorg heeft gewezen en voor deregulering en terugdringing van de bureaucratie heeft gepleit.

"Dat kost, schat ik, 10% van de totale uitgaven in de gezondheidszorg. Daarnaast moet natuurlijk de zorg vraaggestuurd worden. Dat betekent dat er zoveel zorg voorhanden moet zijn als er behoefte is, en geen budgettering moet plaatsvinden. Nu mogen ziekenhuizen soms geen handelingen meer verrichten, omdat ze geen vergoeding meer krijgen, d.w.z. door het aan hen toegekende budget heen zijn. Het knelpunt zit met name in de sturing van bovenaf en de vele regeltjes en administratie. In onze plannen (o.a. "Naar meer menselijke maat") willen we de patient en de behoefte aan zorg centraal stellen", aldus Buijs.

Buijs vindt ook dat de ziekenhuizen "overgemanaged" worden en pleit daarom voor een drastische verlaging van het aantal managers in ziekenhuizen.