Nederlandse Vereniging van journalisten

Thema: buitenlandse verslaggeving
Sander Thoenes-lezing op 26 september

Persbericht, Amsterdam, 17 september 2001

Vrij Nederland, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en de Dick Scherpenzeelstichting organiseren op 26 september voor de tweede keer de 'Sander Thoenes'-lezing in de Balie in Amsterdam. De bijeenkomst vindt plaats om de journalist Sander Thoenes te herdenken die op 21 september 1999 door Indonesische militairen werd doodgeschoten op Oost-Timor. Thoenes werkte in Indonesië als correspondent voor Vrij Nederland en de Financial Times.

De tweede 'Sander Thoenes' -lezing zal worden gehouden door Kees Schaepman over de buitenlandse verslaggeving waarin hij de stelling verdedigt dat correspondenten en krantenredacties hun eigen werkelijkheid creëren Hij deed in opdracht van de Dick Scherpenzeelstichting onderzoek naar de manier waarop de afgelopen jaren in de Nederlandse kranten is bericht over Indonesië. Max van Weezel (adjunct-hoofdredacteur van Vrij Nederland) zal aansluitend een forum voorzitten waarin gereageerd wordt op Schaepman's lezing en ook de laatste ontwikkelingen in Indonesië. Deelnemers: (onder voorbehoud) correspondenten Dirk Vlasblom (NRC Handelsblad), Theo Haerkens (Utrechts Nieuwsblad) en Wilma van der Maten (Trouw).

Voorafgaand aan de lezing door Schaepman geeft advocaat Herman Doeleman een korte uitleg over de stand van zaken in het onderzoek naar de opsporing en vervolging van de daders van de moord op Sander Thoenes.

Dinsdag 26 september, 20.00 uur De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam

Harm Ede Botje, Vrij Nederland - 06-50622876
Hans Verploeg, NVJ 020-6766771