Ministerie van Defensie


---

Nieuwsberichten
---

Russen inspecteren Nederlandse krijgsmacht

26-09-2001

Een delegatie van negen militairen uit de Russische Federatie voert momenteel een spectie uit van drie defensielocaties. De inspectie geschiedt in het kader van de CSE-overeenkomst (Conventionele Strijdkrachten in Europa) waarbij wederzijdse wapeninspecties zijn afgesproken. Dinsdag heeft de delegatie, bestaande uit acht mannen en een vrouw, Stroe bezocht. Vandaag (woensdag) bevonden ze zich op de vliegbasis Volkel.

Het inspectieteam onder leiding van kolonel Pavlenko bekeek in Stroe het NSA-MSS (Military Storage Site), een opslagplaats voor tanks en gepantserde personeelsvoertuigen. "Het gaat bij de inspectie alleen om uitrusting en voertuigen die door het CSE-verdrag zijn gelimiteerd", verklaarde de commandant van het Nederlandse escort-team, luitenant-kolonel Lodder. "Daarbij kijkt men of de aantallen voldoen aan hetgeen door ons land genotificeerd is en of tussentijdse veranderingen in de aantallen verklaard kunnen worden," aldus de overste.

Woensdag bezocht het gezelschap de vliegbasis Volkel waar 306-Squadron met het bezoek werd verrast. Tevoren maken de inspecteurs niet bekend welke locaties zij willen bezoeken. De inspectie kan uitlopen tot de 29e maar bij de Operationele Staf van de Bevelhebber der Landstrijdkrachten, sectie Wapenbeheersing, verwacht men dat de inspecties donderdag kunnen worden afgerond. In dat geval wordt vrijdag voor de Russen een ´culturele dag´ georganiseerd.