Ministerie van Defensie


---

Nieuwsberichten
---

Van Hoof medaille

Staatssecretaris reikt medailles uit

26-09-2001

In sporthal Merwestein in Nieuwegein zijn vanmorgen (26 september) medailles uitgereikt aan militairen van drie krijgsmachtdelen voor hun deelname aan de VN- en OVSE-eenheden in Bosnië, Albanië en het Midden-Oosten en de Monitor Missie van de Europese Unie. De medailles werden uitgereikt door staatssecretaris Henk van Hoof (Defensie). De staatssecretaris constateerde in zijn toespraak dat vredesoperaties een hoofdtaak zijn geworden. "Daar is maatschappelijk en politiek groot draagvlak voor. Ook is er in ons land brede waardering voor de Nederlandse bijdrage aan die vredesoperaties. Dat hoor je, dat zie je, en dat blijkt keer op keer uit opiniepeilingen. Onze inzet voor vredesoperaties mag er zijn."

De staatssecretaris stond ook stil bij het ongeval dat een van de uitgezonden militairen overkwam: "U heeft ongetwijfeld mooie, maar ook moeilijke momenten beleefd. Ingrijpende gebeurtenissen, periodes van spanning en twijfel en momenten van lief een leed. Een gebeurtenis die ons allen bijzonder heeft aangegrepen was het noodlottig ongeval in Bosnië, waarbij drie militairen gewond raakten en de 21-jarige kanonnier der eerste klasse Bas Alsemgeest van het Crowd en Riot Control peloton is omgekomen. Zijn dood heeft ons allen zeer beroerd en ik wens zijn ouders, familie en vrienden, maar ook zijn hier aanwezige collega´s kracht en sterkte dit verlies te kunnen verwerken. Ik stel u voor Bas Alsemgeest te gedenken en vervolgens aan zijn zus, korporaal Sonja Alsemgeest, die hier met enkele familieleden aanwezig is, de medaille van Bas in ontvangst te laten nemen." Vervolgens vroeg staatssecretairs Van Hoof de aanwezigen één minuut stilte in acht te nemen.

Van Hoof ging ook in op de aanslagen in de Verenigde Staten: "Dat de dreiging vandaag de dag anders is dan gedurende de Koude Oorlog is een open deur. Burgeroorlogen, etnisch geweld, honger en armoede leggen de kiem voor tal van conflicten. De verschrikkelijke aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september jongstleden hebben hier een extra dimensie aan toegevoegd. De laffe terreuraanval op duizenden onschuldige burgers uit zo´n zestig landen in het WTC en op onze defensiecollega´s in het Pentagon is zonder precedent. Het is anders dan de Golf, Bosnië, Kosovo en Macedonië. Anders dan het soort conflicten waar we na de Koude Oorlog vooral mee te maken hebben gekregen. Het bestrijden van een dergelijk grootschalig terrorisme vraagt om een andere aanpak. Een aanpak die anders is dan een militaire campagne tegen een specifiek land, met een specifieke tijdspanne en een specifiek doel. Momenteel zoeken we naar die aanpak. Deze dreiging vraagt om een offensief dat soms met militaire en soms met niet-militaire middelen gevoerd moet worden. Ook wij zullen om het terrorismeprobleem op te lossen een antwoord moeten formuleren. Ons land is solidair met de Verenigde Staten en dat we die solidariteit ook inhoud willen en zullen geven, moge duidelijk zijn."

Bij de medailleuitreiking werd ook stilgestaan bij de steun die de uitgezonden militairen hadden gekregen van het thuisfront. Als waardering kregen alle militairen een verzilverd roosje voor hun partners, voor de kinderen was er de speciale kindermedaille. (foto: Hennie Keeris)