Productschappen Vee, Vlees en Eieren

Persbericht nr. 46, 26 september 2001

PVV bezorgd over mogelijke insleep besmettelijke dierziekten

Voorzitter Tazelaar heeft vandaag in de (extra) bestuursvergadering van het Productschap Vee en Vlees (PVV) zijn grote zorg uitgesproken over de actuele dierziektesituatie in Europa. Hij roept de sector op waakzaam te blijven en alle hygiënemaatregelen in acht te nemen om de insleep van een besmettelijke dierziekte te helpen voorkomen.

Aanleiding voor de oproep is voor voorzitter Tazelaar de situatie in met name Groot-Brittannië en in Spanje. In Groot-Brittannië heerst nog steeds Mond- en Klauwzeer (MKZ) en delen van Spanje hebben te maken met uitbraken van de klassieke varkenspest. Een punt van extra zorg is dat de diertransporten over langere afstanden inmiddels zijn hervat.

Tazelaar vroeg de meest betrokken branche-organisaties (LTO, NVV, COV en BHV) hun achterbannen goed te informeren over de actuele situatie en in eigen publicaties ook de noodzaak te blijven benadrukken om alle preventieve (hygiëne) maatregelen goed na te leven.

Het PVV-bestuur deelt de zorgen, waarbij gesteld is dat het niet alleen gaat om de import van dieren, maar ook om terugkerende transportmiddelen.