Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PvdA/D66/CDA

Den Haag, 26 september 2001

Gewijzigd initiatiefwetsvoorstel van Staf Depla (PvdA), Francisca Ravestein (D66), Peter van Wijmen (CDA), Adri Duivesteijn (PvdA) en Pieter Jan Biesheuvel (CDA) na advies Raad van State

REPARATIE WET VOORKEURSRECHT GEMEENTEN

De Raad van State heeft positief geoordeeld over de initiatiefwet van PvdA, CDA en D66 om de Wet voorkeursrecht gemeenten te repareren. Initiatiefnemers hebben de adviezen van de Raad van State verwerkt en een gewijzigd initiatiefwetsvoorstel op 26 september ingediend. Belangrijkste wijziging is dat vrijstelling van het voorkeursrecht voor optiecontracten en koopovereenkomsten, die in het openbaar register zijn ingeschreven, niet drie maar zes maanden geldt. Hierbij wordt aangesloten bij termijnen in het Burgerlijk Wetboek.

Invoering van de Wet voorkeursrecht gemeenten komt nu snel dichterbij zodat gemeenten weer de mogelijkheid krijgen om bij het realiseren van bouwplannen, een marktpartij uit te kiezen die voor de burgers het beste plan tegen de laagste prijs kan realiseren.

De Wet voorkeursrecht gemeenten biedt gemeenten de mogelijkheid om met voorkeur grond te verwerven. Het is dan ook een belangrijk onderdeel van het grondpolitieke instrumentarium. Gemeenten kunnen met de aangepaste wet in de hand hun regiefunctie bij het realiseren van publieke doelen waarmaken.

Tijdens de indiening van het initiatiefwetsvoorstel werden vraagtekens gezet bij één onderdeel van de initiatiefwet. Het herhaaldelijk opnieuw vaststellen en laten registreren van optiecontracten en koopovereenkomsten zouden projectontwikkelaars en grondhandelaren de mogelijkheid bieden om het voorkeursrecht te kunnen blijven ontwijken. Gemeenten kunnen echter met beroep op artikel 26 van de Wvg de rechter vragen deze overeenkomsten te vernietigen. Er is dan sprake van handelingen die tot doel hebben afbreuk te doen aan het voorkeursrecht van de gemeente. Dat is volgens artikel 26 een reden om een overeenkomst te vernietigen en alsnog het voorkeursrecht te vestigen. Om dit te onderstrepen hebben de initiatiefnemers dit in de gewijzigde Memorie van Toelichting opgenomen.

Daarnaast wordt ontwijken van het voorkeursrecht met optiecontracten en koopovereenkomsten moeilijker omdat alleen geregistreerde overeenkomsten, waar de naam van de koper en de prijs in staat opgenomen, voor vrijstelling van het voorkeursrecht in aanmerking komen.

Een samenvatting van de reparatie Wet voorkeursrecht gemeenten is bijgevoegd.