European Commission

IP/01/1319

Brussel, 26 september 2001

De openstelling van de Belgische elektriciteitsmarkt is nog niet voltooid : de Commissie besluit het Hof van Justitie in te schakelen

De Europese Commissie heeft vandaag besloten België voor het Hof van Justitie te dagen wegens onvolledige omzetting van de communautaire wetgeving inzake de openstelling van de elektriciteitsmarkt(1) . Er is namelijk tot dusver geen beheerder van het Belgische transmissienet aangeduid.

Er is nog geen beheerder van het Belgische transmissienet aangeduid. De Commissie heeft daarom vandaag besloten België voor het Hof van Justitie te dagen. Deze leemte in de omzetting van de communautaire wetgeving belet namelijk een werkelijke concurrentie op de elektriciteitsmarkt. De Commissie verheugt zich evenwel over de eerzuchtige keuze die de Belgische regering heeft gemaakt voor de openstelling van de markt. Door namelijk te kiezen voor een beheerder die volledig losstaat van de productie, gaat de Belgische regering verder dan de huidige eisen van de communautaire wetgeving en gaat zij reeds in de richting van de wetgevingsvoorstellen die de Commissie in maart van dit jaar heeft goedgekeurd met het oog op de voltooiing van de interne markt voor energie(2)
.

België had echter reeds in februari 2000 zijn voornemens moeten omzetten in wetgeving. Het heeft weliswaar vooruitgang geboekt met de tenuitvoerlegging van de wetgeving, maar moet nog een beheerder van het transmissienet aanwijzen. Het transmissienet vormt een "natuurlijk monopolie" dat toegankelijk moet zijn voor alle elektriciteitsproducenten, ook al zijn zij geen eigenaar van het net. Door de toegang tot het net kan zich concurrentie ontwikkelen tussen de gevestigde producenten en de nieuwkomers op de markt die de elektriciteit tot aan de consument moeten kunnen brengen.

Er zij aan herinnerd dat bij Europese Richtlijn 96/92 van het Europees Parlement en de Raad, gemeenschappelijke voorschriften zijn ingesteld met betrekking tot de Europese interne markt voor elektriciteit. België heeft op 29 april 1999 de wet tot omzetting van deze richtlijn aangenomen. Aangezien echter een belangrijk aantal regelgevingsteksten waarin de wet zelf voorziet niet was goedgekeurd, was de Commissie op 26 juli 2000, een inbreukprocedure begonnen.

Sedert het versturen van de ingebrekestelling en het met redenen omkleed advies, hebben de Belgische autoriteiten de regelgevende besluiten goedgekeurd die de Commissie essentieel acht voor het totstandkomen van een werkelijke concurrentie in België, met uitzondering van het besluit betreffende de benoeming van de beheerder van het transmissienet.

(1)
Bepaald in Richtlijn 96/92 van het Europees Parlement en de Raad.