Euronext Brussels

Persberichten - 26/09/2001

Agfa tekent overeenkomst om minderheidsparticipatie in MediVision Medical Imaging Ltd. te verwerven

Doel is de gezamenlijke ontwikkeling en marketing van een geïntegreerde, digitale PACS- oplossing voor ophtalmologie

Mortsel, België (25 september 2001) Agfa-Gevaert N.V. (EuroNext Brussel: AGFAt.BR / Frankfurt: AGEG.FR) en MediVision Medical Imaging Ltd. (EURO.NM: MEDV) maakten vandaag bekend dat zij een overeenkomst zijn aangegaan volgens hetwelke Agfa een minderheidsparticipatie in MediVision Medical Imaging Ltd. zal verwerven. MediVision ontwerpt, ontwikkelt, produceert en verkoopt digitale beeldverwerkingsapparatuur voor oogheelkundige toepassingen. Die omvatten onder meer digitale cameras, digitale beeldverwerkingssoftware en weergavestations. De onderneming is genoteerd op EuroNext in Brussel.

Volgens de overeenkomst zal Agfa zal in drie opeenvolgende stappen tot 3,9 miljoen euro investeren, tegen een prijs van 2,10 euro per aandeel. Dit bod betekent een aanzienlijke meerprijs boven de gemiddelde aandelenkoers van de voorbije maanden. De investering zal gebeuren via een kapitaalsverhoging. Na de eerste stap zal Agfa ongeveer negen percent bezitten van MediVision. Bedoeling is na de volgende stappen tot een minderheidsparticipatie te komen van ongeveer 25%.

De eerste stap tot het sluiten van deze overeenkomst bedraagt 1,1 miljoen euro. De tweede en de derde stappen zullen geïmplementeerd worden na het bereiken van resultaatgebonden mijlpalen gedurende een periode van ongeveer 12 maanden.

De overeenkomst voorziet ook dat Agfa en MediVision gezamenlijk een gecombineerd, geïntegreerd digitaal PACS (Picture Archive Communication System) zullen ontwikkelen voor oogheelkundige toepassingen.

Die oplossing, de eerste in haar soort in de medische beeldopbouw, zal bestaan uit Agfas IMPAX-weergavestation, archiverings- en andere software en netwerksystemen, aangevuld met MediVisions digitale ophtalmologische systemen en software-oplossingen voor ophthalmologie. De marketingovereenkomst geldt wereldwijd maar wordt om te beginnen geïmplementeerd op de Amerikaanse markt, via MediVisions filiaal OIS (Ophthalmic Imaging Systems).

De introductie van een PACS voor oogheelkundige toepassingen is goed nieuws voor de betrokken patiënten en specialisten. Verwacht wordt dat de verbeteringen en de efficiëntiewinst van dezelfde orde zullen zijn als die welke we gezien hebben op het terrein van de radiologie, hoopt John Glass, General Manager Medical Imaging Agfa-Gevaert, N.V.

De participatie in MediVision en onze gezamenlijke plannen inzake productontwikkeling kaderen in Agfas strategie om, naast de radiologie, ook naar nieuwe domeinen in de beeldopbouw en informatiebeheer voor de gezondheidszorg uit te breiden. Glass voegde er nog aan toe : Het is onze doelstelling om klanten oplossingen op het stuk van informatiebeheer aan te reiken die alle mogelijke gegevens uit allerhande bronnen zouden verwerken. Onze partnership met MediVision en de ontwikkeling van een PACS voor oftalmologen moet een sleutelonderdeel worden van onze productportfolio, waarmee we deuren openen naar nieuwe en belangrijke groeimarkten.

Voor MediVision biedt de samenwerking de mogelijkheid om zijn huidige klantenbestand van overwegend oftalmologische instituten uit te breiden en zich met een krachtig product en samen met een sterke partner toegang te verschaffen tot de groeiende PACS-markt voor oogheelkundige toepassingen. Door de verschillende onderdelen te integreren tot een oftalmologische gegevensstroom, zullen we onze klanten systemen kunnen aanbieden van een heel ander niveau qua efficiëntie, voornamelijk op het vlak van beeldkwaliteit, diagnose en workflow van de therapie, aldus Noan Allon, CEO van MediVision. We zijn zeer tevreden met onze samenwerking met Agfa, dat in de PACS-wereld tegelijk bekend staat als pionier en als leider, in de ontwikkeling en marketing van deze boeiende, geïntegreerde oplossing.

De uitvoering van de hierboven vermelde transacties is onderworpen aan het sluiten van een akkoord na het vervullen van een aantal specifieke voorwaarden.

Bron: Agfa
Provider: Euronext Brussels