SLACHTOFFERHULP NEDERLAND

Lichte stijging slachtoffers met letsel

Een stijgend aantal slachtoffers van verkeersongelukken en geweldsdelicten met letsel doet een beroep op Buro Slachtofferhulp. De ernst van de zaken neemt daarmee toe. Zo maakt Slachtofferhulp Nederland vandaag bekend bij het uitgeven van het jaarverslag 2000.

In 2000 hebben de vrijwilligers van Buro Slachtofferhulp meer dan 92.000 slachtoffers geholpen. Ten opzichte van 1998 en 1999 is dat aantal vrijwel gelijk gebleven. De snelle groei in het bereik van Slachtofferhulp Nederland lijkt zich daarmee te stabiliseren.

Het aantal vermogenszaken bij Buro Slachtofferhulp is in 2000 licht gedaald ten opzichte van het aantal geweldszaken. Hoewel de verschuivingen gering zijn, sluit het aan op een trend die zich de afgelopen jaren voordoet.

Slachtofferhulp Nederland helpt na een misdrijf of verkeersongeluk. De vrijwilligers van Buro Slachtofferhulp helpen bijvoorbeeld bij het krijgen van schadevergoedingen, assisteren bij het invullen van formulieren, geven voorlichting over het juridische proces en verwijzen indien nodig door naar professionele hulpverlening of naar betrouwbare letselschade advocaten.

Slachtofferhulp Nederland zal zich steeds meer gaan richten op het verbeteren van de kwaliteit van de hulp. De organisatie investeert in de ontwikkeling van het aanbod aan specifieke doelgroepen zoals allochtonen, jongeren, ondernemers en slachtoffers van huiselijk geweld.

Positief is Slachtofferhulp Nederland over de toegenomen aandacht voor de positie van slachtoffers in het publieke debat. Dit heeft geleid tot een verbetering van de positie van slachtoffers in onze maatschappij. Opvallend in het afgelopen jaar was onder meer de aandacht voor slachtoffers van huiselijk geweld, mediation, invoering van spreekrecht en smartengeld voor nabestaanden.

De verbeterde positie van slachtoffers in onze maatschappij en de toenemende ernst van zaken brengen extra werk met zich mee voor de vrijwilligers van slachtofferhulp. Dit betekent dat Slachtofferhulp Nederland meer vrijwilligers nodig heeft. Daarom start de organisatie samen met het Fonds Slachtofferhulp in oktober een landelijke campagne. Vanaf 1 oktober kan iedereen die belangstelling heeft bellen met 0900 0101 of een bezoek brengen aan de website www.slachtofferhulp.nl.


----
Meer informatie: Martijn Gerritsen (voorlichter) telefoon: 030 - 234
01 16

26 sep 01 07:00