Erasmus Universiteit Rotterdam

26 september 2001

Presentatie UNCTAD rapport aan de Erasmus Universiteit

Antwoord aan de anti-globalisten

Op woensdag 26 september vindt aan de Erasmus Universiteit Rotterdam de officiële presentatie plaats van het UNCTAD World Investment Report 2001, 'Promoting Linkages'. Dit World Investment Report (WIR) is een jaarlijkse publicatie van UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development). Het rapport analyseert nieuwe ontwikkelingen en trends op het gebied van buitenlandse investeringen, internationale productie door transnationale ondernemingen en economische groei. De faculteit der Bedrijfskunde levert jaarlijks het hoofdstuk over de 'Largest Transnational Corporations'.

Dit jaar staat het World Investment Report in het teken van zogenaamde 'linkages': de creatie van banden tussen buitenlandse dochters van transnationale ondernemingen met lokale ondernemingen. Dergelijke linkages zijn waarschijnlijk de belangrijkste weg waarlangs de voordelen van investeringen (zoals betere technologie en meer kapitaal) toekomen aan de lokale economie. UNCTAD is de enige internationale organisatie die niet alleen de strategieën van transnationale ondernemingen al jaren volgt en dit jaarlijks in het gezaghebbende W IR neerlegt, maar ook probeert ontwikkelingslanden te ondersteunen in het opzetten van adequate instituties teneinde internationale investeringen positief aan te wenden. Het WIR2001 schetst manieren waarop ontwikkelingslanden de globalisering van ondernemingen kunnen gebruiken voor eigen ontwikkeling.

Dit toenemende belang van investeringen van multinationale ondernemingen in derdewereldlanden leidt aan de andere kant ook tot veel vraagtekens. Ook het beleid van internationale organisaties zoals de WTO, het IMF, de Wereldbank en de OESO wordt steeds meer bekritiseerd. De zogenaamde anti-globalisten wijzen daarbij met name op de negatieve gevolgen van verdere integratie in de wereldeconomie voor ontwikkelingslanden, en de rol van transnationale ondernemingen daarin. Wat in 1999 begon met de 'Battle of Seattle' heeft met tussenstops in Göteborg en Praag onlangs tot de eerste dode demonstrant bij de G8 top in Genua geleid.

In hoeverre is het WIR 2001 een afdoende antwoord op de kritiek van de anti-globalisten? En: hoe verhoudt zich deze benadering tot de antwoorden die in andere internationale instellingen momenteel worden geformuleerd, zoals een recent project van de OESO over de rol van FDI (Foreign Direct Investment) in economische ontwikkeling?

Met de lancering van het World Investment Report 2001 in Nederland zal onder andere op deze laatste vragen ingegaan worden. Het programma ziet er als volgt uit:

* drs. Douglas van den Berghe (onderzoeker Erasmus Universiteit Rotterdam en co-auteur van het WIR): introductie; trends en ontwikkelingen in FDI (Foreign Direct Investment) en elf jaar World Investment Reports.

* drs. Marinus Sikkel, Hoofd Investeringsbeleid en Internationale Organisaties van het Ministerie van Economische Zaken (verantwoordelijk voor de discussie binnen de OESO over het Multilaterale Verdrag inzake Investeringen en de "Guidelines" voor Multinationals): spreekt over de aanpak van de OESO ten aanzien van FDI en ontwikkeling.

* prof. dr. Rob van Tulder (vakgroep Business-Society Management; Erasmus Universiteit Rotterdam) gaat in op de vraag in hoeverre UNCTAD en andere internationale organisaties nu daadwerkelijk een adequaat antwoord hebben bedacht op de kritiek vanuit de anti-globalisten.

Noot voor pers
Het rapport is onder embargo op aanvraag beschikbaar. Een verkorte versie alsmede persberichten over deelonderwerpen zijn eveneens beschikbaar. Mocht u verdere vragen hebben over de persconferentie en de inhoud van het rapport, dan kunt u terecht bij: prof. dr. Rob van Tulder of drs. Douglas van den Berghe, tel (010) 408 1923; fax (010) 408 9019; email: rtulder@fac.fbk.eur.nl

Presentatie 26 september 2001, 12.30 14.00 uur
Plaats: Woudestein, zaal G2-41 (Faculteit der Bedrijfskunde) Presentatie UNCTAD rapport aan de Erasmus Universiteit